Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöklubb sprider sig till Köpenhamn

Malmös dokumentärfilmsklubb Doc Lounge vill växa. I höst lanseras Doc Lounge i Köpenhamn och längre fram hoppas man kunna visa dokumentärfilm över hela Sverige.

I vintras fick dokumentärfilmsklubben Doc Lounge, som visar film på Inkonst i Malmö på måndagarna, ett utvecklingsbidrag från Svenska filminstitutet. Med hjälp av pengarna utvecklar man organisationen och bygger en bättre hemsida. Men det är bara början.
Till hösten är det tänkt att klubben ska få en lillasyster i Köpenhamn och på sikt hoppas man kunna sprida konceptet till flera andra svenska städer.
– Det har alltid funnits en förhoppning om att göra någonting större. Nu har vi hållit på i två år i Malmö och det går fortfarande bra. Det verkar som om det finns ett tomrum i andra städer och att folk är sugna på något liknande, säger Kerstin Übelacker, projektledare på Doc Lounge.
I Malmö startade Doc Lounge för två år sedan. Klubben samarbetar med musiker, dj:s och andra organisationer.
– Vi snittar på hundra besökare per gång den här terminen. Det är jättehöga publiksiffror för att vara dokumentärfilm, säger Kerstin Übelacker.
Tanken att sprida konceptet, och därmed hitta ett sätt att sprida dokumentärfilm till fler människor, har funnits sedan starten.
– Det kan vara svårt att få ut sina dokumentärfilmer till folket. Det fungerar inte med distributionen som det ser ut nu. Tanken med Doc Lounge var att skapa ett rum där människor kan mötas, där man kan titta på dokumentärfilm under nya former. Det ska inte vara en biosalong, det ska vara som ett förlängt vardagsrum, säger Kerstin Übelacker.
Utvecklingspengarna från Svenska filminstitutet fick Doc Lounge för att lansera sig i Sverige. Exakt hur lanseringen ska gå till och vilka städer som kan bli aktuella är inte klart.
Just nu pågår samtal med andra aktörer runt om i landet och i Köpenhamn. Där startar Doc Lounge förmodligen redan till hösten.
Det är inte säkert att det blir samma filmer som visas på Köpenhamnsklubben som i Malmö. Det har att göra med filmarnas rättigheter.
I dag finansieras Doc Lounge med pengar från Malmö kulturstöd, ABF och Film i Skåne. Budgeten ligger på ca 150000 kronor per år. Nu ska medel sökas från flera andra håll, bland andra Sparbanksstiftelsen.
Hur ser Doc Lounge ut om fem år, om du får bestämma?
– Jag skulle vilja ha ett litet kansli i Malmö och så har man Doc Lounge på olika ställen, i Europa till och med. Och så jobbar man tillsammans för att stärka dokumentärfilm som koncept och att få ut det till så många människor som möjligt, säger Kerstin Übelacker.

FAKTA/ Världspremiärer på Doc Lounge

”Bomber och Granater, Knivar och Gafflar” av Christina Erman Widerberg.
”Tro, Hopp och Rånare” av Stefan Berg.
”Makten och Sanningen” av Birgitta Öhman.
Första avsnittet av SVT:s serie ”Klass 9A”.
Ikväll visas ”The Beals of Grey Gardens” av Albert och David Maysleys.
Bakom Doc Lounge står Folkets Bio, Film i Skåne, SVT, She Music, WG Film och Inkonst
Gå till toppen