Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Lars Anders Johansson

Erik Axel Karlfeldt (1861-1931) läckert serverad till den nyväckta svensk vispubliken som fått glädjechocker av Sofia Karlsson och hennes Dan Andersson-äventyr.

Artist: Lars Anders Johansson. Genre: Visa. Label: Hemlandssånger/Naxos. RecordDate: 2008-04-22.
27-årige Lars Anders Johansson har gått från ungdomspunk i Gävle via Västerviks visskola till gruppen Två Taube och en Bellman. Han har också hunnit pilla med irländsk, brittisk och svensk folkmusik, vilket förklarar folkmusikramen runt ”I Fridolins spår”.

Johanssons melodiösa egna tonsättningar och folkmusikkänslan passar Karlfeldts dikter perfekt. Det ålderdomliga språket och bilderna kommer till liv, kvaliteterna hos EAK görs lättillgängliga för den som är van vid sång, men otränad på poesiläsning. Hos Karlfeldt går det högstämda och lärda arm i arm med det jordnära, och storslaget fantasifulla berättelser avlöser gamla drängars livsöden. Herr nobelpristagaren var inte heller främmande för naturlyrik och hans färgstarka språkbehandling står emot tidens tand.

Lars Anders Johansson sång lever verkligen; ofta vacker, men det är inget självändamål. Johansson använder mycket energi och temperament och kan variera fraseringen inom en och samma textrad. En imponerande satsning.

Bästa spår: Böljeby-vals.
Gå till toppen