Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skattepliktigt att få pengar för att flytta

Det är en ekonomisk tillgång att ha en hyresrätt. I alla fall om man får pengar för att ge upp den. Dödsboet till en hyresgäst som fick 300000 kronor av sin värd för att flytta från lägenheten ska därför skatta för ersättningen.

LUND. Kammarrätten i Göteborg har avgjort en skattetvist mellan Skatteverket och dödsboet till en lägenhetsinnehavare i Lund.
Fallet grundar sig i att en hyresvärd i Lund betalade en större summa för att lägenhetsinnehavaren skulle flytta från lägenheten. Hon fick 300000 kronor för att ge upp sitt besittningsskydd till lägenheten och ytterligare 20000 kronor i flyttersättning.
Orsaken till att hon fick pengarna var enligt hyresvärden att hon skulle låta bli att byta lägenheten mot en annan. Det skulle också, enligt hyresvärden, vara en skattefri konstruktion. Något som Skatteverket inte höll med om. Där beslutade man tvärtom att pengarna var skattepliktiga. Hyresgästen överklagade det beslutet till länsrätten som gav henne rätt.
Orimligt, tyckte Skatteverket, eftersom ”det måste vara en tillgång om hyresvärden är beredd att betala 300000 kronor för att få tillbaka rätten till hyreslägenheten” som Pom Heimdahl, skattehandläggare på Skatteverket sa i en kommentar till länsrättens dom.
Skatteverkets resonemang grundar sig i att en uthyrning av en lägenhet i andra hand måste redovisas i deklarationen, därför finns det ett värde av ett hyreskontrakt och ska även i det här fallet ses som skattepliktigt.
Mot sig hade Skatteverket en dom i ett annat ärende som avgjorts av kammarrätten i Stockholm. I den slog man fast att eftersom det är olagligt att sälja ett lägenhetskontrakt är lägenheten inte en tillgång och då ska inte ersättning för en lägenhet beskattas.
– Det fallet fick aldrig prövningstillstånd i Regeringsrätten, säger Pom Heimdahl, men det här fallet var enklare att avgöra eftersom det bara rörde sig om en fråga.
Därför överklagade man länsrättens beslut till kammarrätten i Göteborg. Nu har domstolen svarat.
”I målet är ostridigt att 300000 kronor av den ersättning som NN[lägenhetsinnehavarens namn] fått inte avser ersättning för flyttkostnader. Hon ska därför beskattas för beloppet som intäkt av kapital” skriver kammarrätten i domen.
– Och nu är det slut på sådana konstruktioner, säger Pom Heimdahl. Det finns några sådana liknande fall till men det känns bra att Skatteverkets ståndpunkt höll.
Men fallet behöver inte sluta med det här.
– En nämndeman var skiljaktig i domen och det är ett principiellt väldigt intressant fall, säger dödsboets advokat Sören Brekell. Jag tror absolut det finns intresse av att överklaga det här till Regeringsrätten men jag vet ännu inte om vi kommer att göra det.
Gå till toppen