Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Välsmakande guldmedalj

Helena Ohlsson som illustrerar Bongs recensioner för Sydsvenskan har blivit belönad av föreningen Svenska Tecknare för sina Bong-illustrationer.

Ett ögonblick, Helena Ohlsson, smakar guldmedaljen bra?
– Ja! Bong-illustrationerna är ett jättekul uppdrag som jag hoppas kunna förvalta väl. Jag försöker fånga Malmö så gott jag kan och jag tycker mig också känna igen karaktärerna.Och för mig personligen är det ett bra sätt att hålla kvar Malmö.
Du har illustrerat Bongs matrecensioner sedan hösten 2006. Är det inte svårt att teckna något nytt varenda vecka?
– Jag tycker tvärtom att det är rätt kul att temat är så snävt. Det blir alltid svårt när någon säger "du kan få rita vad du vill". Fast jag känner att jag behöver lära mig mer om mat nu, jag har nog kommit så långt jag kan med miljö och karaktärer.
Berätta mer om priset.
– Det är föreningen Svenska tecknare som har en tävling som heter Kolla. Jag var nominerad i kategorin redaktionell illustration i dagspress – och så vann jag i fredags. Då var det en seminariedag följd av prisutdelningen. Sedan blir det en utställning som brukar komma till Form och design i Malmö, men som just nu är på Svensk form i Stockholm.
Hur stort är det?
– I branschsammanhang är det här jättejättebra. Det blir väldigt mycket fokus i och med att nomineringar ligger ute ett bra tag och både bransch och utbildningar. Men jag tycker också att det är viktigt att det följs av en utställning så att det blir mer publikt, inte bara för de redan invigda.
Vad händer nu?
– Jag har precis gått ut min utbildning och nu ska jag försöka starta eget. Och så ska jag flytta till Oslo. Jag träffade min pojkvän på utbildningen och följer med honom när han flyttar tillbaka.
Gå till toppen