Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Ebbe Gilbe död

Dokumentärfilmaren Ebbe Gilbe, Ravlunda, har avlidit i en ålder av 68 år. Han började som trädgårdsmästare och blev efter några år mentalskötare på Vipeholm i Lund.

Därefter gick han över till nystartade TV2 som filmare. Han blev snabbt känd för att göra de mest märkvärdiga dokumentärfilmer som Sverige sett.
Hans filmer handlar om utsatta människor och de skildras med stor ömhet. Den omtalade sviten om Stig kom exempelvis till när Ebbe Gilbe under många år följde en förståndshandikappad mans kamp för ett värdigare liv.
Efter tjugo år på Sveriges Television producerade han de dokumentära långfilmerna ”Så går ett år” som handlar om Sjöbo och ”En Gång i Sverige”.
1996 bad Ebbe Gilbe filmaren Thomas Frantzén att fotografera filmen ”Liten Mässa för Svinen”. Samarbetet fortsatte med bland annat en dokumentär serie i tre delar om människor med autism.
Men trots framgångarna förblev Ebbe Gilbe relativt okänd för en större publik. Efter tjugo år på SVT fortsatte han som frilansare.
DN:s filmskribent Leif Furhammar avslutar sin artikel om Ebbe Gilbes bortgång med orden:
”Nu är han död, och jag tror aldrig han fick någon pokal för den livsgärningen. ” Hans närmaste är hustrun Annika Övermark, barnen Johan och Johanna, bonusbarnen Sanna, Sara och Tove samt sju barnbarn.
Gå till toppen