Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vapenkulturen går fri

Brian De Palmas nya film är en remake i två bemärkelser, dels av hans egen "Uppgörelsen" ("Casualties of War", 1989), dels av anonymt videomaterial hämtat från nätet.

OriginalTitle: Redacted. Genre: Drama. DirectedBy: Brian De Palma. Actors: Patrick Carroll, Rob Devaney, Izzy Diaz, Ty Jpnes, Kel O´Neill, David Stewart Newman. Country: USA. PublishYear: 2008.
"Uppgörelsen" byggde på en verklig händelse under Vietnamkriget, där en grupp amerikanska soldater förde bort, våldtog och mördade en ung flicka ur lokalbefolkningen.
Även i "Redacted " är underlaget autentiskt, men samma barbariska övergrepp utspelas nu i Irak år 2006, fast med fler offer. I en nattlig hämndräd bryter sig soldater ur invasionsarmén in i ett irakiskt hem. En femtonårig flicka våldtas i sin lillasysters och sina morföräldrars åsyn, varefter samtliga skjuts ihjäl.
Om intrigen i "Redacted " innehåller många ekon av "Uppgörelsen" skiljer sig filmens hela form markant från föregångarens. De Palma började sin karriär med verk i en experimentartad stil i Jean-Luc Godards anda. Efter en rad thrillers och gangsterepos med en showbetonad, Hitchcock-inspirerad prägel anknyter han här till sin ungdoms stilradikalism och på samma gång både till den godardska principen om form som en moralisk fråga och Susan Sontags skeptiska tankar om fotografiets etik genom att intressera sig för hur information förmedlas och sanningskrav uppfylls i bloggarnas, videodagböckernas och Youtubes tidevarv.
Det har lett till en lågbudgetfilm som rekonstruerar inslag på internet - en soldats videoblogg, ett franskt tv-teams reportage, avrättningsbilder i arabisk television, klipp från diverse nätsajter - till en fingerad dokumentär. Ambitionen är lovvärd: en låtsasdokumentär riktad mot utbredd amerikansk grymhet mot oskyldiga irakier och militära bortförklaringar samtidigt som den utforskar rapporteringens och sin egen form.
Men trots engagerande sidor är det en rätt misslyckad film. Soldaterna saknar nästan helt komplexitet och är en skara amatörmässigt spelade stereotyper. Skulden för USA:s kriminella beteende mot irakiska civila läggs på några "ruttna äpplen". I Paul Haggis mer intelligenta "In the Valley of Elah" skapas sadisterna och mördarna av kriget; hos De Palma är de fullfjädrade psykopater långt innan de kom till Irak. Och politikerna i Washington och USA:s vapenkultur går fria.
Gå till toppen