Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anders W Svenningsen: Initiativrik ålderman i Knutsgillet

Förre domprosten Anders W Svenningsen, 71 år, Lund har som tidigare meddelats avlidit. Hans närmaste är hustrun Hild, barnen Martin, Magdalena, Caroline och Gabriella med familjer.

Anders W Svenningsen var engagerad i många olika sammanhang i och utanför hemstaden. Ett av dem var det 800-åriga Sankt Knuts Gille i Lund. Där blev han ålderman i januari år 2000. Under sina åtta år som ålderman har han blivit den självskrivne portalgestalten inom de 11 gillenas gemenskap.
Med omsorg och pregnans har han vältaligt vid varje årshögtid minnestecknat under året bortgångna bröder och systrar och hälsat nya generationer välkomna.
Genom att han hade både svenska och danska som modersmål kunde han på ett alldeles särskilt sätt odla och utveckla gillets danska kontakter och skapa nära relationer mellan gillestraditionerna på ömse sidor Öresund.
När Sankt Knuds Gilde i Ringsted återupprättades 2003 var det han som ledde högtiden i samband därmed. Banden med de danska gillena i Flensburg och Aalborg har genom honom förstärkts.
De regelbundet återkommande åldermannasynoderna för de elva Knutsgillena har letts av Anders. Han lade ner ett mycket stort arbete på firandet av 750-årsjubileet av den betydelsefulla åldermannasynoden i Skanör 1256. I samband därmed utgavs en av alla gillena gemensamt framställd bok om Sankt Knuts Gille 1256-2006. Också där var han en drivande kraft.
Med elegans och säkerhet har han genomfört Lundagillets årsstämmor och lett de sedan 2003 årliga utflykterna till systergillen. Vid högtidshållandet i år av 350-årsminnet av freden i Roskilde 1658 såg han till att Knutsgillet blev ihågkommet som en av de få organisationer som utan avbrott kom att fortleva från den tid då Skåne var danskt.
Knutsgillet i Lund har förlorat sin initiativrike och uppskattade ålderman. Han var den gode vännen, glad, humoristisk och entusiastisk som såg människorna i sin närhet, alltid med Hild vid sin sida. Han personifierade i sig Knutsgillet och dess motto: må fred och endräkt råda. Vi minns honom med stor tacksamhet.
För Sankt Knuts Gille i Lund
Carl-Gustaf Andrén
Nils Eksandh
Karin Lennartsson
Gå till toppen