Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Torskodling planeras vid Skånes kust

Landets första kommersiella torskodling planeras i Hörte på den skånska sydkusten. Fiskeriverket och länsstyrelsen i Skåne välkomnar projektet. Hösten 2010 kan de första odlade torskarna vara färdiga för slakt.

YSTAD. Landets första kommersiella torskodling planeras i Hörte mellan Beddingestrand och Abbekås på den skånska sydkusten. Fiskeriverket och länsstyrelsen i Skåne välkomnar projektet.
Torskar är en av världens mest svårodlade fiskar. Odlarna måste parallellt odla fram en speciell art av mikroskopiskt små plankton för att ynglen ska kunna växa till sig. När fiskarna har blivit cirka fem centimeter långa är födan inte längre något problem.
Norska odlare har med statligt stöd lyckats väl med både det ena och det andra vilket har väckt ett intresse för torskodling även i Sverige.
Den första ansökningen om att starta torskodling kommer från Echelon Trading i Stockholm.
– Det är något av en barndomsdröm, säger företagets vd Fredrik Bodecker till Ystads Allehanda.
Echelon planerar att med start i augusti i år först odla fram sättfiskar på land. Nästa år går företaget vidare med kassodlingar i havet. Går allt väl kan de första odlade fiskarna vara klara för slakt hösten 2010.
– Vi ser positivt på planerna, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne.
Han ser inga risker med en torskodling vid den skånska kusten.
Även fiskeribiologen P-O Larsson på havsfiskelaboratoriet i Lysekil är positiv. Han ledde en svensk torskodling i Fiskeriverkets regi för att med syfte att stödja torsken i Bottenhavet. Men den är numera nedlagd.
Enligt Larsson kan torskodlingen i Hörte räkna med stöd från EU:s fiskerifonder som administreras av Fiskeriverket.
– I Sverige har vi inte lyckats göra slut på pengarna för vattenbruk utan det mesta har skickats tillbaka till EU, säger han till tidningen.

Gå till toppen