Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Ebbe Gilbe: Respektfulla filmer om utanförskap

Dokumentärfilmaren Ebbe Gilbe, 68 år, Ravlunda, har som tidigare meddelats avlidit. Hans närmaste är hustrun Annika Övermark, barnen Johan och Johanna, bonusbarnen Sanne, Sara och Tove samt sju barnbarn.

Ebbe Gilbe, en vän sedan 35 år är död. Vår vänskap började som en arbetsrelation. Jag var rektor i Lund, Ebbe dokumentärfilmare på TV2. Vårt gemensamma engagemang, i hur svårt livet kan gestalta sig för en del av oss med utanförskap, utsatthet och ovärdigt bemötande, var starten på en lång vänskap.
Ebbe kom till Lund. Han ville lära känna och följa några elever med utvecklingsstörning. Han var välkommen till ”min skola”.
Resultatet blev några filmer med oförglömliga berättelser och porträtt. Till exempel ”Agneta, dockorna och ångesten”, ”Människans värdighet” och ”Specialsjukhuset”.
Den hopplösa livssituationen, men också små livsglimtar, skildrade Ebbe på ett realistiskt, lågmält och respektfullt sätt. Ingen som såg filmerna lämnades oberörd.
Ebbe har gjort många makalösa dokumentärer under åren. Alltid om livet och människans utsatthet, alltid med medkänsla och respekt, ofta med stor skönhet i bilderna. Ebbes filmer om personer med utvecklingsstörning och med autism har väckt uppmärksamhet och kritikerna har strött rosor.
Historia är ju inte dagens ”inneämne” så många kanske inte vet något om den kamp som krävts för att försöka normalisera synen på det annorlunda. Ebbe har under många år deltagit i den kampen och har betytt mycket. Hösten 1999 kom dokumentärserien ”I en annan värld”, tre filmer om autism, ”Tommy och katastrofen”, ”Kennie och människovärdet”, ”Fredrik och verkligheten”. Finstämt och ömsint skildras tre svåra livssituationer.
Ebbes filmröst har nu tystnat för alltid. Det blir tomt. En modig, lågmäld och envis vän är borta. Vi pratade inte med varandra varje dag men det kändes bra att veta att han fanns.
Karin Axeheim
Gå till toppen