Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Mycket vatten i fryst fisk

Fryst fisk kan innehålla upp till en tredjedel vatten, visar ett konsumenttest. Mest tappade en sejfilé av danskt märke som produceras i Kina.

Bild: Foto: Yvonne Johansson
GÖTEBORG. Fjorton förpackningar frysta fiskfiléer av olika märken tinades helt och hållet. Filéerna vägdes före och efter tiningen: I åtta fall minskade filéernas vikt med mer än 16 procent — som allra mest med 30 procent.


Mest tappade en sejfilé av danskt märke som produceras i Kina, från en vikt på 322 gram till 210 gram. Samtidigt ökade kilopriset från 43 kronor i fryst skick till 61,43 kronor när filén tinats.


Producenten i Kina säger att det är cirka 15 procent i dropptapp, från frusen till tinad. Det här är ju en väldigt billig fisk, men det är inte okej att så mycket försvinner som i ert test, säger en talesman för det danska företaget till Göteborgs-Posten.

Några regler för hur mycket av innehållet som får försvinna när fisken tinas finns inte i Sverige. Däremot finns klara regler om innehållsförteckningen.


Tillfört vatten ska anges om det utgör mer än fem procent. Annars skulle man kunna hävda att märkningen är vilseledande, säger Lena Jansson på Livsmedelsverkets tillsynsavdelning till tidningen.
Gå till toppen