Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anders W Svenningsen: Kyrklighet över landsgränserna

Förre domprosten Anders W Svenningsen, 71 år, Lund har som tidigare meddelats avlidit. Hans närmaste är hustrun Hild, barnen Martin, Magdalena, Caroline och Gabriella med familjer.

Anders W Svenningsen var sedan uppväxten i Esbjerg hemmastadd i både dansk och svensk kyrklighet.
Efter studier i Lund prästvigdes han av biskop Sven Danell i Skara 1962 och blev kyrkoherde i Lyrestad 1974. År 1982 kom han som kyrkoherde till Båstad, blev kontraktsprost i Bjäre kontrakt 1988 och domprost i Lund 1993. Trettondedag jul 2002 avskedspredikade han i Domkyrkan.
I det offentliga var Anders W Svenningsen först och sist en god församlingspräst. Som sådan anförtroddes han flera tunga uppdrag. Många, både unga och gamla, minns hans predikningar efter flera år: samtidigt centrala och öppna, engagerade och engagerande, aktuella och livsbejakande. Följdriktigt blev han som emeritus en period engagerad som lärare i homiletik vid Pastoralinstitutet.
Anders såg och värnade den lilla och tysta människan. Som präst visste han att människans värde är oändligt och det tillämpade han både på den enkla och på den som omges med pukor och trumpeter. När jag efterträdde honom minns jag med vilken värme församlingsbor talade om sin domprost.
I sin person knöt han samman både svensk och dansk kyrklighet. Han visste att vi hade mycket att lära av varandra, inte minst på det praktiska och kollegiala planet. Varje år samlas danska och svenska präster till ett gemensamt konvent. Initiativtagare till denna tradition var Anders W Svenningsen.
Som människa, kollega och vän utstrålade Anders vänlighet och engagemang. Behövde man hjälp var han villig att ställa upp. Ett kort möte i kyrkan eller på gatan gav inspiration. Livsbejakelse och glädje spreds i hans ansikte. Inte ens det svåra kunde dölja den djupaste tryggheten.
Som emeritus har Anders W Svenningsen haft mer tid för de många sällskap och sammanslutningar han var engagerad i. I egenskap av ålderman i S:t Knuts gille i Lund hade han arrangerat den utflykt som han inte kände sig frisk nog att delta i. Han avled samma dag.
Håkan E Wilhelmsson, domprost
Gå till toppen