Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Danskarna kör "cowboy och pistol-management"

– I Danmark har vi mer av ”cowboy och pistol-management”. Det kan vara lite frustrerande ibland att det ska behöva ta så lång tid att fatta beslut här.

Bild: Foto: Johan Bävman
Det säger 38-årige Jens Hansen, som dagligen pendlar mellan hemmet i Köpenhamn och jobbet vid Ericsson Mobile Platforms i Lund. Där är han näst högste chef för kundsupport och kundrelaterad utveckling.
Personalen inom Ericsson Mobile Platforms kommer från många olika länder. Av de drygt 2000 anställda i Lund är bara en handfull danskar. Företaget har verksamhet i tio olika länder, förutom i Europa även i USA, Kina, Japan, Korea och Taiwan.
– De som kommer från andra länder här ser ingen som helst skillnad på svenskar och danskar, säger Jens Hansen. Skillnaderna är subtila.
Men visst finns de där, tycker han. Framförallt i beslutsfattandet.
– När jag var chef tidigare i Danmark fattade jag beslut när jag tyckte att jag hade tillräcklig, inte all, information. Men här ska alla höras innan något bestäms. Det går långsammare men har också fördelar. Man får folk med sig och besluten ifrågasätts inte.
Han jobbade tidigare nästan tio år inom Ericsson i Köpenhamn och fick då en inblick i den svenska arbetskulturen när han träffade ledningen i Stockholm.
– Det gjorde att jag var lite försiktig i början när jag kom till Lund. I Danmark är det en lite råare stämning på jobbet, men jag tyckte de var mer reserverade i Stockholm än folk är här nere i Malmö–Lund-regionen.

Tips för jobbsökare

I danska platsannonser står det inte när ansökan ska vara inne. Det förutsätts att de sökande vet att den ska skickas in så fort som möjligt. Rekrytering i Danmark går snabbare än i Sverige. Om man inte hör av sig direkt tolkas det som brist på intresse.
I Sverige står det nästan alltid när ansökningstiden går ut och en rekrytering kan ta väldigt lång tid. Det har att göra med de starka, svenska arbetsrättslagarna.
Gå till toppen