Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med näsa för arkitektur

Hans bästa tid är nu. För varje morgon insuper han fågelkvitter, vårdofter och färger på sin cykelväg från villan i Limhamn till jobbet på Stadshuset i Malmö.

Det blir åtta kilometer tur och retur eller en halvtimmes trampande. Därmed räknar sig programarkitekt Christer Liljemark som fysiskt aktiv.
– Då behöver man inte mycket mer motion fick jag veta vid en hälsoundersökning för en tid sedan, säger han. Så det är bra och samtidigt underbart att njuta våren på det här sättet. Men jag cyklar hela året.
Under de 35 år Christer Liljemark arbetat på stadsbyggnadskontoret har det minst sagt hänt mycket där han haft ett finger med i spelet.
Citytunneln, Entré Malmö, Nya fotbollsstadion, hotellet och köpcentret i Hyllie och Percys Arena för att bara nämna några projekt där han jobbat med bygglov, planer och annat.
Och när han fyller ålderspensionär i dag den 12 maj har han ingen avsikt att hoppa av. Varför det?
– Därför att Malmö nu är inne i en så spännande och expansiv period, förklarar han. Mig veterligen har det aldrig hänt så mycket på så kort tid.
En inte liten del av äran ger Christer Liljemark sin tidigare arkitektkollega Ilmar Reepalu.
– Ilmar var ju pådrivande både vad det gäller högskolan och City tunneln, säger han. Och så ger det ena det andra och jag tror att expansionen fortsätter.
Christer Liljemark föddes i Stockholm, kom som 3-åring till Malmö där han växte upp och studerade i Lund. Där är han fortfarande mycket aktiv i en rad akademiska sällskap.
– Den gamla rivaliteten mellan Malmö och Lund har jag alltid tyckt är fånig, säger han. Kanske var det mest Lund som såg ner på Malmö.
– Idag är det annorlunda. Som Malmöbo och Lundensare har jag större delen av umgängeskretsen i Lund. Mina vänner där börjar förstå att man faktiskt kan bo och trivas i Malmö.
På sin välfyllda fritid är Christer Liljemark ledamot av Skånska akademien och Uarda -akademien i Lund. Där var han var ständig sekreterare från 1995 och sju år framåt.
Han hinner också vara medlem i Rotary och Travellers Club.
Dessutom är han aktiv i det parodiskt studentikosa och lite hemliga samfundet SHT i Lund.
Därutöver sjöng han i Lunds studentsångarförening i 30 år. Efter en skada i halsen slutade han eftersom det blir fult och lågt när man sjunger med bara ett stämband.
Och som om allt detta inte räcker har han författat avhandlingen ”Näsan i heraldiken” inom Nasologiska fakulteten.
Då han disputerade år 2000 var Nasotekets grundare Hans Alfredson opponent.
– När jag höll på med avhandlingen såg jag näsor överallt, minns Christer Liljemark. Så nog är näsan vår mest framträdande kroppsdel i påklätt tillstånd som Hans Alfredson påpekat.
Om det blir någon tid över ägnar Christer Liljemark den åt villan i Limhamn eller fritidshuset i Skanör. Både han och hustrun gillar också att resa.
– Min födelsedag blir en liten tillställning för de närmaste, avslutar han. Bland annat kommer min bror och dotter som båda bor Stockholm.
– Men till hösten hoppas jag att vi kan resa till Kenya. Jag vill uppleva giraffer som är de mest fascinerande djur som finns.

Christer Liljemark

Yrke: Programarkitekt
Familj: Hustrun Margareta, dottern Christina, 35 med barnen Ingrid, 4 och Edward, 2, samt sonen Nils, 33.
Äter helst: Isterband till vardags och råbiff när det är fest. Dricker gärna öl till.
Läser just nu: ”Grabben i graven bredvid” av Katarina Mazetti
Aktuell: Fyller 65 år den 12 maj.
Gå till toppen