Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olika bud om de ungas sexvanor

Är det okej att skriva ut p-piller till en fjortonårig tjej med en äldre pojkvän? Den nya skärpta sexbrottslagstiftningen har skapat osäkerhet på landets ungdomsmottagningar. RFSU fruktar att ungas sexualitet skuldbeläggs och kräver enhetliga riktlinjer.

Sexualbrottslagstiftningen från 2005 skärpte synen på sex med minderåriga. Den som har sex med någon som inte fyllt femton år kan dömas för våldtäkt. Så är det okej för en sextonåring att ha sex med sin fjortonåriga partner?
Svaret är inte glasklart.
Utgångspunkten för lagstiftningen är att barn under femton år inte är förmögna att fatta beslut om de vill ha samlag.
Men lagen medger undantag.
Om åldersskillnaden är liten och det är uppenbart att det handlar om ömsesidigt sex är ett samlag med en fjortonåring inte straffbart, förklarar Ulrika Andersson, doktor i straffrätt vid Lunds universitet.
– Lagen tillkom för att skydda barn mot övergrepp, inte för förhindra att unga människor har sex med varandra, säger Ulrika Andersson.
Redan före lagändringen var det straffbart att ha sex med barn som inte fyllt femton år, men det kallades inte våldtäkt mot barn utan sexuellt utnyttjande av underårig.
Lagskärpningen och tolkningen av den har skapat osäkerhet på landets ungdomsmottagningar. Enligt RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, har det blivit svårare för unga att få ut p-piller.
– Det har uppstått en undran om hur man ska hantera till exempel en tjej som är fjorton och ett halvt år och som har en kille som är femton, säger Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare.
– Ungdomsmottagningarna ställer många frågor, och i värsta fall kan det leda till att unga människor känner skuld och skam för sin sexualitet, säger hon.
RFSU har nyligen undersökt hur landets ungdomsmottagningar hanterar frågan om sex före femton års ålder.
En tredjedel av mottagningarna kräver föräldrarnas uttryckliga tillstånd för att skriva ut p-piller till minderåriga.
Drygt hälften svarar att de helst vill ha föräldrarnas tillstånd, men att de gör undantag när det anses nödvändigt.
Enstaka ungdomsmottagningar har som policy att aldrig skriva ut p-piller till flickor under femton.
Enligt RFSU finns personal på ungdomsmottagningar som tror att de medverkar till brott om de förser en fjortonåring med preventivmedel.
– Den vanligaste åldern för sexdebut är sexton år, säger Åsa Regnér.
– Det är viktigt att sexdebuten sker när man själv vill. Men är det så att man sexdebuterar redan i fjortonårsåldern måste man få stöd.
RFSU kräver att Socialstyrelsen utformar nationella riktlinjer för landets ungdomsmottagningar, för att förhindra godtycklighet och personliga tolkningar av lagenn

FAKTA:
Föräldratillstånd för p-piller

Knappt hälften av landets ungdomsmottagningar har ändrat sitt förhållningssätt till ungdomar under 15 år sedan sexualbrottslagen infördes 2005.
68 procent av landets 225 ungdomsmottagningar svarade på RFSU:s enkät.
Nästan alla uppgav att de hade en policy för förskrivning av p-piller till ungdomar under 15 år.
32 procent kräver föräldrarnas godkännande antingen skriftligt eller muntligt.
53 procent vill helst ha föräldrars godkännande men gör undantag när det bedöms som nödvändigt.
12 procent vill träffa partnern till den rådsökande.
Gå till toppen