Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Birger Bergh: För honom var latinet ett levande språk

Professor Birger Bergh, 72 år, Lund, har, som tidigare meddelats, avlidit. Hans närmaste är Birgitta Kurtén Lindberg samt barnen Nils-Erik, Gösta och Karin med familjer.

Må lärda professorer skriva om Birgers ovanliga lärdom och esprit, men må det också vara en mindre lärd licenciat tillåtet att yttra några ord om sin vänskap med den oförglömlige latinisten.
Min vänskap med Birger började 1990, när jag hade fått idén att göra en utställning på UB av de många hyllningsskrivelser från svenska och utländska universitet till våra jubileer, som vår handskriftsavdelning då bevarade.
Det är vackra dokument författade på latin. I utställningens katalog ville jag ha en svensk översättning. Nu är mina latinkunskaper inte direkt dåliga, så det mesta kunde jag själv översätta, men när det gällde längre eller svårare delar, valde jag att vända mig till den utmärkte latinisten Birger Bergh.
Så snabb han var att prompt leverera en utmärkt översättning! Exempelvis den av Oxfords berömda universitet som excellerar i utmärkta kunskaper i Sveriges och Lunds historia, något som visar på detta universitets höga krav i latin, och där studenterna kan få en artikel ur dagens Times att översätta till latin i sitt skriftliga prov.
I sitt välskrivna företal till katalogen ”Innehåll, språk och stil i de latinska hyllningarna”, visar Birgers kvicka intellekt hur han kunde se en sak från andra sidan. Han hade den originella, men säkert riktiga åsikten, att latinet vid doktorspromotionerna till stor del har funktionen att dölja det torftiga innehållet i det sagda.
För Birger var latinet ett levande språk. Han kunde tala latin. I ett reportage på tv för flera år sedan kunde man se och höra honom glatt och otvunget tala romarnas stålblanka språk med andra latinister vid en seglats på de finländska latinisternas årliga sammankomst. För visst är latinet oöverträffat vackert och ädelt?
Men vad händer i Lund? Universitetet har redan skurit ned latinprofessuren till hälften och skulle i dessa kulturskymningens dagar i vårt land kanske till och med avskaffa latinundervisningen helt och därmed göra oss urarva.
Som vår störste skald, Tegnér, en gång uttryckte det ” All bildning står på ofri grund till slutet, blott barbariet var en gång fosterländskt”. Är det dit vi är på väg tillbaka? Jag var aldrig Birgers elev, men önskar att jag kunnat få vara det, i förvissning om att det skulle varit högst stimulerande.
Jag skriver för dem i UB:s personal som haft glädjen att betjäna den älskvärde och glade latinprofessorn.
Jan-Olof Friström
f d förstebibliotekarie
Gå till toppen