Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Jag har haft en jäkla tur som klarat det"

Marie Fredriksson skriver nya låtar. Förra sommaren kom glädjebeskedet för henne och alla hennes fans: En friskförklaring.

Det var 2002 som Marie Fredrikssons hjärntumör upptäcktes, mitt i en stor Roxettesatsning. Tumören tvingade henne att ställa om sitt liv, något hon är glad över idag.
– Tempot var så oerhört högt. Idag har jag har fått ett helt annat lugn. Jag har inte så bråttom längre.
Marie Fredrikssons liv nu står i skarp kontrast till den fullbokade och stressiga popstjärnetillvaro hon levde i. Idag är det en dag i sänder som gäller. Eller snarare en halv dag.
– Jag har tur som kan styra mitt arbete själv och delar upp dagarna: arbetar några timmar och sedan tar jag det lugnt eller gör något annat.
En stor förändring för en person som beskriver sig själv som oerhört sprallig och energisk alltsedan barnsben.
– Jag har alltid varit en drömmare, haft mycket fantasi, alltid skrivit och ritat och sjungit och tyckt det varit så skönt. Det var det enda jag var bra på i skolan. Allt annat var jag medelmåttig i.
Marie Fredriksson berättar också att hon förutom att hon var väldigt aktiv alltid sov mycket lite.
Hon lugnade inte ner sig som tonåring. Tvärtom.
– Jag var totalt livsfarlig. Jag älskade att hitta på saker och hade jättemånga intressen. Men tonåren var också en jobbig tid - men det orkar jag inte älta nu.
Det var för snart ett år sedan som läkaren kunde friskförklara Marie Fredriksson.
– Jag ska säga att jag är så glad och stolt! säger hon med eftertryck.
Kampen mot cancern har varit tuff och vägen tillbaka lång. Sjukdomen inverkade dessutom på viktiga verktyg i hennes liv. Förmågan att skriva, läsa och räkna försvann och talet gick långsamt.
– Då var det tufft.
Men av det märks inget nu.
– Tack och lov kom det tillbaka.
Sjunger du något?
– Ja, man måste hålla sig igång och när jag skrivit något vill jag gärna testa hur det låter. Men nu på morgonen är jag lite hes, säger hon och harklar sig lite.
Alltså: Nya låtar är på gång.
– Och Micke skriver fantastiska låtar kan du tro. Vi längtar efter att få göra en skiva.
Micke, det är maken och pianisten Mikael Bolyos, som ackompanjerat henne på scen och privat sedan de träffades under en hektisk Roxetteturné i början av 90-talet.
Marie Fredriksson värnar om det privata och väjer smidigt undan för de frågor hon inte vill svara på. Som hur stor trädgård hon har. Men hon berättar att hon har en mycket duktig trädgårdsmästare som fixar med de blommor som hon älskar att titta på.
– Det är en frihet att kunna bo som jag gör och att kunna vara ute i trädgården mycket och vara för mig själv. Och nu är det en underbar tid. Jag är glad att jag är född i maj.
Ute i hennes trädgård sker också skapande, Marie Fredrikssons senaste karriär är den målande. Två välbesökta utställningar har det blivit: "After the change" och nu senast "Ett bord i solen".
– Jag har alltid haft en penna i handen och antingen skrivit eller målat. Men sedan tog musiken över.
När sjukdomen slog till hittade hon tillbaka till målandet.
– Ibland blir det stora teckningar och ibland jättesmå. Ibland använder jag kritor, ibland kol. Det beror på hur jag mår.
Hon är stolt över sina alster och utställningarna har gett mersmak.
Hur känns det att bli 50?
– Amen herregud, det är fantastiskt! Man fattar det inte. Man ska bara vänja sig.
Ångrar du något i din karriär?
– Nej, allt har gått i ett. Jag har haft sådan tur. Helt fantastiskt.
Marie Fredriksson har skrivit många känslostarka texter i sina dar och framstår ibland som en grubblare.
– Från och till är jag fortfarande det. Men det har förändrats med både åldern och sjukdomen. Sjukdomen har gett mig en fruktansvärd styrka. Jag är en stark person och jag har haft en jäkla tur som klarade det!
Marie Fredriksson säger att stödet hon fått under sjukdomen varit stort.
– Tack och lov har jag väldigt bra vänner. Det har varit en enorm trygghet.
Fansen har inte heller glömt bort henne. På hemsidan har glada tillrop och uppmuntrande ord synts titt som tätt, från folk över hela världen, och Marie Fredriksson talar varmt om sina beundrare.
– De är helt makalösa. Jag är oerhört stolt över dem.
Men rampljuset då, publikkontakten, scenen? Saknar hon inte det?
– Jo, visst, det sitter så djupt. Det har varit hela mitt liv. Och det ger en sådan kraft!
Ord som låter ana att fansen nog inte hoppas förgäves på framtida framträdanden.

Marie Fredriksson

Gör: Artist och låtskrivare.
Uppväxt: I Össjö och Ö Ljungby, som yngst i en familj med fem syskon. "Mina föräldrar var väldigt uppmuntrande vad jag än gjorde."
Bor: I villa i Djursholm.
Familj: Maken Mikael Bolyos, dottern Josefin, 15 år, och sonen Oscar, 11 år.
Karriär: Hade en framgångsrik solokarriär i Sverige innan hon 1986 bildade Roxette med Per Gessle, en duo som sålt cirka 45 miljoner skivor. 2002 kom soloskivan "The Change" och 2007 "Tid för tystnad".
Aktuell: Fyller 50 år den 30 maj.
Firar: "Jag har liksom haft så många roliga fester och har inget behov av det. Jag tror jag tar det väldigt lugnt och reser nog bort."
Engagerad i: Klimatfrågor och naturkatastrofer får henne att agera. "Det är en tuff tid vi lever i. Jag försöker göra mycket i det lilla, men det är inget jag vill basunera ut."
Gå till toppen