Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Mazetti först ut i stort historieprojekt

Lundaförlaget Historiska Media satsar för första gången på skönlitteratur. På måndag kommer del ett i en romanserie om Sveriges historia ut.

Tanken är att etablerade författare ska skriva en berättelse var i en släktsaga som spänner över tusen år. Först ut är Katarina Mazetti med romanen ”Blandat blod”, som utspelar sig under vikingatiden och handlar om hur en skeppsbyggarsläkt från Blekinge och en sidenhandlarsläkt i Kiev vävs ihop. Den nya släkt som skapas är den som läsarna sedan får följa fram till modern tid i serien ”Släkten”.
– Jag upptäckte att hela mitt landskap, som jag trodde att jag kände utan och innan, är alldeles fullt av spännande historiska lämningar: en stor runsten med förbannelseformler, den enda i Sverige, hällristningar och rena puckelpistar med gravkullar. Och allt är oskrivet, säger Katarina Mazetti, bosatt i Lund, men ursprungligen från Blekinge, om arbetet med ”Blandat blod”.
Den historiska omgivningen i romanerna är korrekt och Lundaprofessorn Dick Harrison har gjort en kronologi med vilka historiska händelser som bör vara med i varje del. Utöver det är varje författare fri att själv skapa handlingen i sin roman.
– Samtidigt som personerna är fiktiva så väver författarna in det historiska skeendet, så du får en ganska god uppfattning om hur samhället såg ut och vad som hände runt omkring, säger förläggaren Lena Amurén på Historiska Media.
Nästa del i serien skrivs just nu av Karin Wahlberg. Den ska komma ut i början på nästa år och utspelar sig i Sigtuna, dit en kvinna i släkten har flyttat. Släkten kommer även senare att flytta runt så att olika delar av Sverige blir beskrivna.
Vem som ska skriva tredje romanen är ännu inte helt klart.
Sammanlagt är tanken att serien ska bli mellan 15 och 20 böcker lång och sluta i modern tid, om förlaget väljer att fullfölja planerna.
– Vi får väl se lite grann hur det här går och känna av om det låter sig göras, säger Lena Amurén.
Idén till projektet fick Historiska Media från Danmark, där man har gjort en liknande serie. Men den danska satsningen var betydligt mer mallad och där var det okända författare som skrev de olika romanerna efter att den välkända Maria Helleberg skrivit första delen.
– Vi har känt att vi vill ta fasta på berättarglädjen som finns hos de etablerade författarna och istället låta dem få ganska fria händer inom det historiska ramverket, säger Lena Amurén.
Litteraturbar. På fredag 6 juni samtalar Katarina Mazetti och Karin Wahlberg med Niklas Törnlund om ”Släkten” på Litteraturbaren på Grand Hotel i Lund.
Gå till toppen