Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Statsvetare: "Avskaffa nationaldagen!"

Den svenska nationaldagen bör avskaffas tycker statsvetaren Marie Demker

Att vi numera är lediga den 6 juni hjälper inte för att skapa en bred folklig förankring eftersom nationaldagen har konstruerats av överheten, menar hon.
Sedan 2005 är nationaldagen också en helgdag som gör att många är lediga.
Men Marie Demker är kritisk både till själva nationaldagen och ledigheten.
– Nationaldagen borde avskaffas, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
På andra håll i världen, till exempel i Norge och Frankrike, är nationaldagen något som vuxit fram ur en kamp för den egna identiteten. Där finns det därför anledning att fira.
– I Sverige har vi en nationaldag som är konstruerad för att fira överheten. Det är ett helt annat perspektiv, säger Marie Demker.
Visst är svenskar stolta över sitt land.
– Men svenskarna är stolta över sina politiska rättigheter, demokratin och så vidare, men det är inget specifikt för Sverige. För mig är det svårt att koppla detta till en nationalism som ska manifesteras i en nationaldag.
Risken finns, tror Marie Demker, att nationaldagen leder till att man jagar något specifikt svenskt och att mer extrema nationella rörelser utnyttjar den för att få uppmärksamhet.
– De nationella rörelserna är förhållandevis små, men nationaldagen blir ett tillfälle för dem att manifestera sina frågor.
Etnologiprofessorn Jonas Frykman gillar inte hur man firar nationaldagen.
– Det har varit töntigt – mycket marscherande med hemvärnskårer, scoutparader och hembygdsföreningar, inte ett genuint folkligt firande, säger Jonas Frykman vid Lunds universitet.
– Firandet är fortfarande väldigt stelt, inga folkliga parader.
Han tycker att det är bra att vi numera är lediga den 6 juni eftersom det kan leda till ett större engagemang från folket.
– Men det tar tid innan firandet blir en riktig folkfest. Nationaldagen är ju påbjuden uppifrån.
Jonas Frykman tror att nationaldagen kan få ungefär samma karaktär som påsk- eller Luciafirandet och att den också kan skapa särskilda traditioner, exempelvis i form av speciell nationaldagsmat.
– Men det blir nog mer av en sommarhögtid, mer som midsommarfirandet. Folk ger sig ut i naturen.
Trots sin skepsis tror även Marie Demker att svenskarna fyller den lediga nationaldagen med ett eget innehåll. Svenskarna har fått en ny dag att festa på.
– Man grillar, dricker vin och öl, kanske badar. Det blir lite Valborgsstämning. Men jag tror inte att man firar Sverige så mycket, säger Marie Demker.
Gå till toppen