Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Franska skulpturer på plats i Höllviken

I mitten av april kom beskedet om skulpturparken i Höllviken. Nu är Gudmar Olovsons franska bjässar på plats.

HÖLLVIKEN. Många gjorde nog stora ögon, när de på tisdagsmorgonen fick syn på ekipagen och kranbilarna, som rullade in i Höllviken. På ett av flaken stod de väldiga bronsskulpturer som skall pryda stranden längs väg 100, tätt omslingrande par, dansöser och en jättelik hand.
Väl inplastade anlände de från Paris, där franska konstgjutare format dem efter skulptören Gudmar Olovsons huvud. Själv beskriver han dem som en svit över det mänskliga livet. Det är klassiska bilder av män, kvinnor och barn i olika situationer och skeenden.
Samtidigt anlände socklarna i rödbrun, flammad granit från Vånga i nordöstra Skåne.
– Granitens livliga yta blir extra effektfull, när den blir våt. Det är perfekt här, där vatten och himmel möts, förklarade Gudmar Olovson, medan han höll ett vakande öga över monteringen.
För stenhuggaren Ted Zaar och hans mannar från Sibbhult, som brutit, bearbetat och levererat stenen, gällde det att hålla tungan rätt i munnen och ögonen på vattenpasset. Här handlade det om att placera block på över nio ton på precis rätt plats. Det fick inte slå på en millimeter.
– Socklarna skall stå exakt parallellt med vägen, och det är viktigt att det blir rätt från början. När skulpturerna väl är på plats, går det inte att göra några efterjusteringar, förklarade Gudmar Olovson.
Trots att han är representerad på museer och i konstsamlingar världen över, är det första gången som han får fylla en hel park med sina verk, och det är han förstås väldigt tillfreds med.
– Det är underbart med utomhusmuseer. Här behöver besökarna inte betala något för att gå in och titta. Här är det alldeles gratis.
Ägare till verken är affärsmannen Bo Hjelt, som enligt ett detaljerat avtal deponerar dem i Vellinge kommuns vård. Kommunen bekostar socklarna och anläggningsarbetena och skall även sköta och vårda konstverken.
I morgon, torsdag, är det festlig invigning av skulpturparken, som blir den största i Sverige efter Millesgården och som fått namnet Falsterbonäsets Open Air Museum.
Gå till toppen