Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skrattmåsen trivs på Pepparholm

Det garvas rejält på Pepparholm. Anledningen - drygt 400 skrattmåspar har etablerat sig på den konstgjorda ön. Det är en av de största kolonierna i östra Danmark.

Skrattmåsen har gått kraftigt tillbaka i både Danmark och Sverige. Men på Pepparholm är trenden åt andra hållet. 400 par har etablerat en livskraftig koloni på mer än 400 par, vilket är en av de största kolonierna i östra Danmark. Det framgick vid onsdagens årliga presstur på Pepparholm, uppger Öresundsbrokonsortiet.
Den fyra kilometer långa ön knyter samman Öresundsbron och tunneln och får utvecklas utan någon form av naturvård, sådd eller plantering. Totalt häckar sex måsarter på ön. Och för varje år hittas nya växt- och djurarter.
Havstrut och silltrut är tillsammans med den mycket sällsynta svarthuvade måsen, nya arter på Peberholm. På ön häckar också gråtrut och fiskmås.
Det finns en mycket stor koloni silvertärnor med över 100 par och kentsk tärna, som generellt är på tillbakagång, har etablerat en mindre koloni. Ett fåtal par av den sällsynta småtärnan häckar fortfarande på ön.
Också när det gäller växter har Pepparholm en spännande utveckling:
- I maj påträffades den sällsynta ormtungan i ett dike och förra årets inventeringar resulterade i flera spännande fynd, bland annat hedmora som har sin närmaste växtplats på Jylland och som överhuvudtaget inte har påträffats i Sverige, säger Öresundsbrons miljökoordinator Hans Ohrt.
Under fjolårets sex inventeringar kunde Lunds Botaniska förening, som dokumenterat utvecklingen på Pepparholm under alla år, registrera 334 växtarter varav 24 helt nya för ön. Den våta sommaren under 2007 resulterade i många nya arter och återfynd av arter som inte hittats på flera år.
Bland de intressanta fynden kan nämnas sibirisk iris samt förhållandevis ovanliga arter som äkta pimpinell, krypvide och strimsporre. Sedan etableringen av Pepparholm har det totalt registrerats 478 växtarter, varav flera sällsynta.
Gå till toppen