Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sista skolan ut

På Sveaskolan i Limhamn slutade terminen på fredagen och alltså några dagar senare än andra skolor. Men det verkade ingen vara ledsen för.

LIMHAMN. Sveaskolan i Limhamn har nu klarat sitt första skolår och betyget blev lysande enligt några elever som Sydsvenskan frågade.
– Det viktigaste året i mitt yrkesliv, sa rektor Catharina Elgh-Linander till eleverna efter den gemensamma frukosten.
– Och det roligaste.

Nu stänger den till i augusti. Eleverna fick rådet att inte vara rädda för att sommarjobba eller för att misslyckas på det första stället man prövar. Till tröst fick de rektors egna erfarenheter.

Innan eleverna försvann ut i solen sjöng en grupp den nyinspelade Sveasången och elevrådets medlemmar fick beröm och biobiljett.
– Det viktigaste är att man som elev varje morgon känner lust att gå till skolan. Vi får mycket mejl från föräldrar som berättar om hur deras barn förut bara ville ligga kvar i sängen men som faktiskt vill till skolan nu. Föräldrar berättar om barn som är stolta över vad de kan och vill bli förhörda hemma också, säger Catharina Elgh-Linander.

Skolan är liten och rektorn har inte sett någon mobbning.
– Här är det ingen som ger sig på någon.

Men det krävs extra mycket arbete och engagemang, även av anställd personal. Att alla inte trivs med det kan hon förstå.

I stadsdelsfullmäktige diskuterades nyligen ansökningar från två andra skolor som vill starta i stadsdelen. Politiker i vänsterblocket talade då om vinstintresset i företag som driver skolor.

På Svea gör man förlust första året men håller budget. Nästa år hoppas ägarna att det ska gå jämnt ut längre fram kan det bli en vinst i nivå med bankränta.
– Det mesta av det går ju ändå till investeringar, säger Catharina Elgh-Linander, som hade högre lön på sitt förra jobb.

Nu tar hela skolan sommarlov. Rektor reser söderut och fyller jämnt. Lokalerna byggs om så att det finns klassrum till de nya elever som kommer i höst.

Sveaskolan har 80 elever nu, 120 i höst och räknar med 160 året efter.

Personalens könsbalans är jämn. De flesta elever kommer från närområdet men av de nya i höst är det bara hälften.

Gå till toppen