Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Få nya filmfildelare i nytt medielandskap

Antalet filmfildelare i Sverige växer knappt längre. Efter att ha fördubblats mellan 2005 och 2006 blev det bara en ytterst liten uppgång i fjol. Det visar SOM-institutets siffror.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje år en undersökning av bland annat svenska folkets medievanor. Årets rapport presenteras nästa vecka, men redan nu kan Sydsvenskan berätta att antalet personer som fildelar film knappt ökar längre.
– Den kraftiga expansionen av fildelning som fanns mellan 2005 och 2006 har bland ton­åringar stannat upp och i övriga åldersgrupper har den bromsats in. I de äldsta åldersgrupperna har fildelningen rent av minskat något, säger universitetslektor Marina Ghersetti, som har skrivit kapitlet om film i SOM-institutets rapport.
Enligt SOM-institutets siffror hade år 2005 10 procent av internetanvändarna fildelat film någon gång under det senaste året. 2006 fördubblades den siffran till 20 procent, men 2007 förändrades andelen knappt: den blev 21 procent.
SOM-institutets undersökning säger dock inget om det totala antalet filmer som fildelas, eftersom institutet inte har frågat hur många filmer som man har fildelat, bara om man har gjort det.
Marina Ghersetti har ett antal troliga förklaringar till att andelen filmfildelare inte längre växer så snabbt.
– Jag tror att det påverkar att dvd-filmerna har blivit så pass mycket billigare och att det inte går lika lång tid från att en film har premiär till dess att den finns på dvd. Och jag tror också att i fjol, i samband med att all tv blev digitaliserad och alla blev tvungna att skaffa digital-tv, så var det många som fick tillgång till filmkanaler som man inte hade tidigare. Det är inte ett lika stort steg att skaffa sig filmkanalerna när du ändå har boxen. Det kan ha bidragit, säger hon.
FAKTA/ Andra slutsatser om film från rapporten:
Antalet biobesök ligger stabilt om man ser det på lång sikt, med undantag för toppar som beror på att storfilmer som till exempel ”Pirates of the Caribbean” drar upp siffrorna vissa år.
Försäljningen av dvd-filmer går upp. Det är delvis ett teknikskifte, men Marina Ghersetti tror också att det har att göra med att priserna sjunker.
Storkonsumenterna av film är de som fildelar mest – men också de som går mest på bio och ser mest film på tv och dvd.
Gå till toppen