Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nätpirater kan bli utan internet

Den som olovligen laddar ner film och musik från nätet kan få sin internetuppkoppling avstängd. Det är franska regeringens tanke – men lagförslaget möter redan motstånd.

PARIS. Den franska kulturministern Christine Albanel presenterade på onsdagen sitt lagförslag för regeringskollegorna. Förslaget syftar till att komma åt även "småpiraterna" utan att belasta domstolarna.
Enligt förslaget ska en ny myndighet inrättas som ska skicka ut varningsmejl till piratkopierarna. Om de inte lyder, ska en ny varning skickas med rekommenderat brev. Slutåtgärden blir att nätpiratens internetabonnemang stängs av en tid.
Lagförslaget har starkt stöd inom skivindustrin, som mellan 2002 och 2007 såg skivförsäljningen halveras i Frankrike.
Förslaget är dock starkt kritiserat. Specialtidningen SVM har hittills samlat in 23 000 namnunderskrifter mot förslaget och bland andra EU-parlamentarikern Daniel Cohn-Bendit har skrivit under.
EU-parlamentet röstade i våras igenom en text som uppmanade medlemsländerna att undvika att anta sanktioner som strider mot medborgerliga och mänskliga rättigheter, "som avstängning av internet".
Socialisten Guy Bono, fransk EU-parlamentariker, uppmanar Frankrike att inte utnyttja sitt EU-ordförandeskap till att försöka sprida den här modellen i Europa.
Gå till toppen