Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Allt blev sämre av laserbehandlingen

Ann-Kathrin Mai lät operera sina ögon med laser för ett mindre synfel. Två år och tre operationer senare ser hon sämre än före laserbehandlingarna och lider av flera biverkningar. Hon har inte fått ett öre tillbaka.

Ann-Kathrin Mai ångrar att hon laserbehandlade sina ögon för att slippa sina glasögon. Hon ser inte bättre och är handikappad av biverkningarna. Mina ögon tål inte längre vanligt dagsljus, säger hon.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
LUND. Ann-Kathrin Mai såg inte särskilt illa när hon tog kontakt med Vårda ögonklinik, men hon var beroende av glasögon.
– Jag ville bli av med glasögonen av praktiska skäl. Min dotter drog av mig dem hela tiden och jag tröttnade på det, berättar hon.
Ann-Kathrin Mai uppfattade Vårda ögonklinik i Malmö som ett seriöst företag.
– Det kändes bra att det är stort.
Intrycket bestod efter det första besöket. Visserligen skulle det bli dyrt att slippa glasögonen, operation av båda ögonen kostar 25 000 kronor, men det var det värt.
– Informationen var mycket positiv. De sade inte någonting om risker för att behandlingen skulle kunna misslyckas eller ge bestående men.
Den första operationen gjordes den 18 september 2006.
– De tog mina glasögon. När jag frågade efter dem dagen efter sade de att glasögonen hade skickats till Göteborg, till människor som skulle behöva dem bättre än jag. I stället för att ifrågasätta detta blev jag glad. Att de tog mina glasögon måste ju betyda att jag aldrig skulle behöva dem igen, berättar Ann-Kathrin Mai.
Under de första veckorna märkte hon ingen skillnad i synskärpan. Inte heller efter en månad, två månader eller tre månader.
Varje gång patienten frågade efter resultat fick hon rådet att vänta lite till. Men den 11 december gjordes operationen om.
– Min läkare Hans Remanius lovade som tidigare att det inte skulle bli några problem. Men ingenting blev bättre, tvärtom. Jag fick stora problem med torra ögon.
Ett år senare gjordes en tredje operation, denna gång med något annorlunda teknik. Inte heller den har gett valuta för pengarna. Däremot har besvären fortsatt.
– Ögonen skaver och svider ständigt, jag måste droppa dem en gång i timmen. Jag kan inte gå ut utan solglasögon. Jag kan inte ta min dotter till badhuset, eftersom mina ögon inte tål vattnet. Jag blir så bländad av strålkastare att jag inte kan köra bil i mörker längre. Jag har svårt att sitta vid datorn längre stunder, det är jobbigt bara att läsa vanlig text, berättar Ann-Kathrin Mai.
En morgon var hennes ena öga så svullet att hon knappt kunde öppna det. Hon sökte akut på ögonkliniken i Lund, där hon fick salva och lapp för det svullna ögat.
– De sa att jag hade fått torra fläckar på hornhinnan som troligen inte kommer att läka. De spricker ibland och då gör det förfärligt ont.
Ann-Kathrin Mai har bett Vårda ögonklinik att få pengarna tillbaka, för behandlingen som inte fungerade och för två par glasögon som personalen tog utan att fråga henne.
– Jag hade behövt dem nu och måste i stället skaffa nya.

Tre lasermetoder

Tre metoder – PRK, Lasik och Lasek/Elsa – används för korrigering av synfel som närsynthet, översynthet eller astigmatism.
Med PRK skrapas hornhinnans ytskikt bort och det underliggande lagret formas om med lasern.
Även med Lasek/Elsa skrapas det yttersta lagret av hornhinnan bort, men läggs tillbaka över den behandlade ytan.
Lasik innebär att en tunn flik skärs loss från hornhinnan. Fliken lyfts undan och med lasern ändras formen på hornhinnan. Fliken läggs tillbaka som ett lock över det behandlade området.
Gå till toppen