Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Omöjligt att klaga hos Allmäna reklamationsnämnden

Patienter som betalar dyra behandlingar hos privata vårdgivare kan inte klaga hos Allmänna reklamationsnämnden för att få pengar tillbaka.

Skador ersätts dock efter samma regler som i offentlig sjukvård.
Konsumenter som är missnöjda med varor och tjänster kan klaga hos Allmänna reklamationsnämnden (Arn). Men dit räknas inte sjukvårdstjänster.
– Regeringen tillåter inte att vi tar hand om dem, upplyser Tors­ten Palm, informationschef hos Arn.
Gränsen för Arns befogenheter går i princip vid vård som ges av legitimerad sjukvårdspersonal.
Det motsatta gäller för ersättning till kunder som har skadats av en behandling. Alla som bedriver hälso- och sjukvård, i offentlig eller privat vård, lyder under patientskadelagen. Landstingen har en gemensam försäkring som täcker krav på ersättning till patienter som råkar illa ut i vården. Här ingår även privata vårdgivare som har avtal med landstingen. Andra privata vårdgivare är skyldiga att ha egna försäkringar.
Alla som har fått nej på ansökan om ersättning kan överklaga till patientskadenämnden.
Även kosmetiska behandlingar räknas som sjukvård, när den ges av sjukvårdspersonal.
– Laserbehandling av brytningsfel i ögonen räknas absolut som sjukvård. Vi räknar även kosmetisk plastikkirurgi som sjukvård, säger försäkrings­juristen Agneta Karlbom.
Nämnden har i två fall ansett att patienter ska ersättas – för att laserkliniken borde ha valt en mer skonsam teknik, respektive gav för dålig information före ingreppet.
Gå till toppen