Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Professor varnar för upprepade operationer

I hornhinnan finns nerver som behövs för att bilda tårvätska. De skärs av vid laserbehandlingen Lasik och behöver tid att växa ut för att tårflödet ska komma tillbaka.

GÖTEBORG. Därför får nästan alla patienter torra ögon en tid efter ingreppet.
– Normalt går det över på 6–12 månader, men jag känner till åtminstone en patient som inte har blivit bra på två år, säger Ulf Stenevi, professor i ögonvetenskap vid Göteborgs universitet.
Han råder Ann-Kathrin Mai att ha tålamod. Eftersom hennes ögon har opererats två gånger med Lasik och nerverna har skurits av två gånger får hon räkna med att det tar tid innan de växer ut. Även Lasek påverkar tårvätskan, fast inte lika mycket.
– Det är väldigt sällsynt att nerverna inte växer tillbaka.
Under läkningen kan patienterna få hjälp av att man sätter in små pluggar i tårkanalerna. Då höjs koncentrationen av tårvätska i ögonen, eftersom den hindras från att rinna av.
Ulf Stenevi är tveksam till att göra om en laseroperation som inte har lyckats.
– Det är mycket svårt att korrigera något som inte blev bra första gången. Lasern programmeras normalt efter en orörd hornhinna. När den är behandlad en gång och läkningstiden är olika från patient till patient stämmer inte programmen.
Gå till toppen