Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Vårdas "prisgaranti" ger inte pengarna tillbaka

Ögonläkaren Hans Remanius äger och leder Vårda ögonklinik som finns i Malmö, Göteborg, Halmstad och Köpenhamn.

MALMÖ. I marknadsföringen på er hemsida utlovar ni prisgaranti. Vad innebär den?
– Att vi opererar om utan extra kostnad.
Om resultatet ändå inte blir bra, lämnar ni tillbaka pengarna då?
– Det har vi gjort tidigare men ändrade för några år sen vår policy. Vi upplevde det som ett misslyckande att betala tillbaka pengarna till kunden. Vi vill hellre göra allt vi kan för att kunderna ska gå härifrån nöjda.
Kan du tänka dig att operera Ann-Kathrin Mai fler gånger?
– Nej!
Hon är inte nöjd.
– En del ögon är inte mottagliga för behandlingen. Men Ann-Kathrin Mai har faktiskt fått sin synskärpa förbättrad från tio till åttio procent av full syn.
– Vi har inte fått bort all astigmatism och det är tänkbart att torrheten i ögonen förvärrar den. Det blir bättre när den har lagt sig.
Hur lång tid tar det?
– Det kan ta två år.
På er hemsida skriver ni att torrhet kan bestå upp till ett år efter operationen. Är det inte vilseledande information?
– Vi går igenom för- och nackdelar väldigt noga före operationen och patienterna skriver på ett formulär med ytterligare information. Där står att torrheten kan vara upp till ett år eller mer.
Ann-Kathrin Mai skriver i sin hälsodeklaration hos er att hon vill ha perfekt syn. Kan ni lova det?
– Nej, det kan vi inte. Vi är extremt noga med att inte lova för mycket. Det är bättre att avskriva de patienter som har så höga förväntningar.
På er hemsida står att mörkerseende och bländning är sällsynta problem efter operationen. Enligt andra experter är de vanliga.
– Det har vi olika meningar om.
Varför tog ni Ann-Kathrin Mais glasögon?
– Vi tog dem inte. Vi har en korg, där de patienter som vill lägger sina glasögon. Vi ger bort glasögonen till människor i tredje världen.
Ann-Kathrin Mai behöver nya glasögon, eftersom hon inte ser bättre.
– Hennes ögon måste nu få läka i lugn och ro. När de har gjort det och torrheten är borta tror jag inte att den astigmatism hon har kvar kommer att ge några problem. Om hon fortfarande inte är nöjd då kan jag tänka mig en förlikning.
Gå till toppen