Malmö

Tusentals slåss om MKB:s billiga lägenheter

I MKB:s dyraste lägenhet vill ingen bo. En billig etta vid Möllan har däremot tusen spekulanter. Följt med Sydsvenskan på en resa från MKB:s minst jagade lägenhet till en av de mest jagade.

MÖLLEVÅNGEN. Drömmen ligger vid Möllan. Särskilt om lägenheten är billig och trång. Då kämpar över tusen personer om varje ledig MKB-bostad.
Vi flåsar fyra trappor upp i tegelhuset på Ystadsgatan. Johannes Gustafsson, 25 år, ska på visning i en etta med kokskåp på 28 kvadrat.
Han kan skatta sig lycklig: cirka 1 150 personer har anmält att de vill titta på just den här lägenheten. Trots att MKB bara låter lediga lyor på Möllevången ligga ute på nätet i tre dagar.
– Det räcker. Annars hade servern börjat brinna, säger MKB:s kundvärd Jerry Tenghamn.
Han låser upp dörren och ber oss kliva in i lägenheten
– Ni får börja här i stora rummet. Eller enda rummet, förresten, säger han och pekar ut lägenhetens starka sidor: högt i tak, låg hyra, bredbandsuttag, ett riktigt frysskåp. Och hyfsat stort badrum – med badkar!
– Och det är ett väldigt lugnt läge in mot gården. Du hör ingen trafik. Trots att vi är på Möllan, säger Jerry Tenghamn.
Johannes Gustafsson kollar runt. Undersöker alkoven, som tidigare varit klädkammare. Konstaterar att det tyvärr inte får plats någon säng därinne. Men han blir ändå rätt förtjust:
– Jag tycker att den här lägenheten är väldigt charmig. Förvånansvärt rymlig. Och den ligger perfekt, säger han.
Johannes Gustafsson bor redan hos MKB, i en student­lägenhet på Rönnen vid Värnhem. Men nu har han pluggat färdigt och vill flytta därifrån:
– Jag letar efter en lägenhet där man kan bo på riktigt. Det ska kännas som ett hem, inte bara något temporärt.
– Jag har precis kommit ut och börjat jobba. Då har man inte den bästa lönen, säger Johannes Gustafsson.
Han vet inte säkert, men tror att han har varit registrerad i MKB: s kö i sisådär fyra år. Men riktigt aktiv har han bara varit den senaste månaden. Jerry Tenghamn förklarar att Johannes ligger bra till om han vill ha lägenheten. Killen som ligger etta på listan dök inte upp på sin visning. Därför har Johannes första tjing.
– Jag kan inte klaga på systemet. Det har gått väldigt bra för mig. Men jag vet många andra som har det jobbigt med att hitta lägenhet, säger Johannes Gustafsson.
Jerry Tenghamn är kundvärd för ett dussin av MKB:s hus på Möllevången. Det enda området i stan som har större söktryck är Davidshall. Men där har MKB bara två fastigheter med sammanlagt 37 lägenheter.
Nästa person som kommer på visning är Linda Larsson, som kollar åt sin kompis Tania. Linda Larsson fotograferar alla vinklar och vrår med sin mobilkamera.
– Lägenheten är fin. Lite kons­tigt med den här skrubben, bara, säger Linda Larsson och pekar mot alkoven.
Till dagens sista visning kommer Annasara Lundgren tillsammans med kompisen Per Ivarsson. Men de behöver inte titta många sekunder för att bestämma sig:
– Jag vet inte ... Den är väldigt liten. Och har ett väldigt litet kök. Jag tror inte att jag skulle vilja bo här, säger Annasara Lundgren.
Hon läser på Musikhögskolan och bor i studentlägenhet. Nu har hon letat efter ny lägenhet i nästan två år för att inte hamna i panikläge när hon har pluggat klart och måste flytta.
Just nu delar hon samma dröm som 1 272 andra människor i MKB:s bostadskö: en ledig etta på 40 kvadratmeter på Kristianstadsgatan.
– Jag vill gärna bo på Möllan, säger Annasara Lundgren.
FAKTA/ MKB:s populäraste objekt
Rum: 1 rum med kokskåp.
Storlek: 28 kvadratmeter.
Månadshyra: 2 328 kronor.
Adress: Ystadsgatan 17.
Byggår: Byggt år 1906, ombyggt 1969.
Disponibel medelinkomst
per familj i stadsdelen: 146¿800 kronor.
Bilar per 100 invånare: 14.
Andel förvärvsarbetande: 53%.
Andel socialbidragstagare: 15%.
Andel födda i utlandet:  31%.
Avstånd till havet: 3 kilometer.
Avstånd till Gustav Adolfs torg: 1,4 kilometer.
Närmaste mataffär: Krung-Thep Thai Asien market, snett över gatan. Ica Supermarket ligger runt hörnet 100 meter bort.
Närmaste restaurang: Restaurang Asien (i huset).
Gå till toppen