Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trivs med fötterna på jorden

Margaret ”Maggan” Jonasson träffade sin blivande man som fjortonåring, slutade skolan som femtonåring och blev mamma som 20-åring.

Under många år arbetade hon på kontor och först när hon blev uppsagd vågade hon satsa på det yrke hon länge funderat på. Nyss fyllda femtio hade hon utbildat sig, startat eget – och fått en ny bästa väninna.
– Jag har alltid velat bli fotvårdsterapeut, men kom aldrig till skott.
Margaret Jonasson och hennes kollegor på Presam i Malmö blev ledsna och chockade när de 1992 fick besked om företagets flytt till Värnamo. Margaret Jonasson hade varit på företaget i 22 år och det kom att ta fyra arbetslösa år innan hon fick hjälp av Trygghetsrådet att gå en fotvårdsutbildning.
– Jag fick tjata mig till det.
Innan dess fick hon gå olika kurser i AMU:s och Folkuniversitetets regi.
– De skickade mig på all möjlig annan skit, rent ut sagt. Men data- och bokföringskurserna jag gick har jag stor nytta av idag.
Margaret Jonasson har en liten salong på Algatan i Trelleborg, den tredje lokalen i ordningen sedan hon startade, och där tänker hon bli kvar.
– Läget är jätteviktigt. Och rekommendationer. Första halvåret kunde jag ha en eller två kunder i veckan. Då höll jag på att ge upp.
Tack vare stöd från sina barn och väninnan Viola fortsatte hon att kämpa på, och det har lönat sig. Idag har hon sex–sju kunder om dagen.
– Och jag skulle kunna arbeta på nätterna också, men då skulle jag nog inte göra ett så bra jobb.
Margaret Jonasson har alla sorters kunder, den äldsta är 98 år. Vissa kommer regelbundet och med dem skapas ibland nära band, som med Anna-Lisa, hennes allra första kund som besöker henne runt den förste i varje månad.
Hon är omsorgsfull när hon pular med kundernas fötter.
– Ibland tycker folk att ”du är så noga och pillar och har dig”. Men fötterna är så viktiga. Jag brukar säga att ju renare och finare fötter man har, desto friskare är de.
Varför är fötterna så viktiga?
– Fötterna ska ju bära dig hela livet, men tyvärr är fötterna det sista folk tänker på. Tänk på zonterapin, nerverna i fötterna påverkar hela kroppen.
Margaret Jonasson är inte ensam i salongen, hon har en 31-årig arbetskamrat, en frisör som titulerar henne mamma. Dottern Linda har delat lokal med henne nästan från början.
– Ju mer åren har gått desto bättre har det fungerat – även om vi någon gång ibland råkar i luven på varandra, sådär som mor och dotter kan göra.
Margaret Jonasson säger att hon älskar sitt jobb och att få träffa människor. Hon är idag långt ifrån den skoltrötta femtonåring som mest drömde om att bli hemmafru.
– Jag var så väldigt blyg på den tiden.
Fotvårdsutbildningen har inneburit ännu en stor vinst i hennes liv: Bästa väninnan Viola från Skene, en fyra år äldre kvinna som också omskolade sig.
– Vi kom varandra nära. Vi rings vid minst en gång i veckan och brukar åka på semester till varandra, ibland med våra familjer. Och vi åker alltid på kurser tillsammans.
– Tänk om jag aldrig hade träffat henne.
Margaret Jonasson växte upp på Rådmansgatan i Malmö. Maken Ronny och hon träffades 1962 och gifte sig 1968. 1977 flyttade familjen till en villa i Trelleborg.
Numera är villan såld och makarna trivs jättebra i den lägenhet de flyttat till, rakt ovanför hennes salong.
– Jag ångrar inget i mitt liv. Att resa och sådant till exempel har aldrig legat för mig, säger Margaret Jonasson, och återvänder till de stojande barnbarnen som hon tar hand om på sin lediga dag.

Margaret ”Maggan” Jonasson

Yrke: Fotterapeut.
Bor: I lägenhet i centrala Trelleborg.
Familj: Maken Ronny, sönerna Jimmy, 39 år, Jonas 36 år, och Linda, 31 år. Sex barnbarn.
Fridtidsintressen: Promenader med maken, linedance och att lösa korsord.
Aktuell: Fyller 60 år den 29 juni.
Firar: ”Mina barn och min syster har en överraskning till mig. Sedan, i september, ska jag ha gemensam fest med min man.”
Gå till toppen