Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mandela inte längre terrorist

USA förbereder att avföra den förre sydafrikanske presidenten och fredspristagaren Nelson Mandela från sin lista över terrorister. Det meddelas i samband med Mandelas 90-årsdag.

Nelson Mandelas födelsedag firades i London på fredagen. Till höger syns skådespelaren Will Smith.Bild: Foto: Lefteris Pitarakis AP
WASHINGTON. USA förbereder att avföra den förre sydafrikanske presidenten och ANC-ledaren Nelson Mandela från sin lista över terrorister lagom till Mandelas 90-årsdag. Det står klart efter det att senaten givit sitt godkännande. Nu återstår bara en underskrift från president George W Bush.
– Nelson Mandela hör inte hemma på en lista över terrorister – punkt, sade senator Sheldon Whitehouse.
Utrikesminister Condoleezza Rice uppmanade senaten i april att häva ANC:s terrorstämpel, eftersom hon fann det ”rätt genant att behöva nonchalera min motpart, Sydafrikas utrikesminister, för att inte tala om Nelson Mandela”.
ANC och fredspristagaren Mandela har varit terrorstämplade av USA sedan början av 1980-talet, då de kämpade mot Sydafrikas apartheidsystem – ett talande exempel på att den enes frihetskämpe är den andres terrorist.
Gå till toppen