Kultur & Nöjen

Rekordfestival i Malmö i höst

167 filmer och 80 seminarier. Dessutom tretton utställningar och fyra teaterpjäser. Allt när European Culture Festival tar plats i centrala Malmö under nio dagar i mitten av september.

Det fristående projektet är en integrerad del av European Social Forum som hålls i Malmö i september. Och det sociala forumet var också inspirationskällan för initiativtagaren Anders Helmerius på Folkets bio.
– I augusti förra året hörde jag om European Social Forum och jag fick direkt en magkänsla om att var något unikt.
Filmprogrammet har satts samman av Monalisa Sundbom. Totalt visas 167 titlar varav 87 är dokumentärfilmer och 39 är konstfilmer. Det är inte bara det största programmet någonsin i Malmö utan även den största satsningen på kombinationen dokumentärfilmer och seminarium. Det kommer med andra ord att finnas en del att göra i Malmö under festivalveckan.
– Visst finns risken att besökarna drunknar i arrangemang. men vi samarbetar med runt 180 organisationer som vi använder för att sprida programmet. De lokala arrangörerna har sina kanaler och det är det bästa sättet att nå ut till målgrupper.
The European Social Forum beräknas locka 20 000 besökare till Malmö. Tanken med festivalen är att komplettera forumet med ett kulturprogram.
– På tidigare sociala forum har kulturen varit underprioriterad. Vi satsar inte så mycket på musik, forumet har ett stort eget musikprogram. Istället har vi samlat ihop aktörer från hela världen som vill använda film som ett avstamp inför forumet, säger Anders Helmerius.
Från början var tanken att göra något ännu större med en budget på flera miljoner kronor. Nu har Sparbanksstiftelsen Skåne gått in med 300 000 kronor, Statens kulturråd med 50 000 och övriga samarbetspartners med ytterligare 100 000. Festivalen skulle inte vara möjlig utan det ideella arbetet.
– De flesta medverkar utan gager och det är intressant i en värld där folk inte lyfter på arslet om de inte får hundra tusen kronor, säger Ander Helmerius.
Festivalen har ett globalt perspektiv och bland de medverkande debattörerna finns ett tretiotal utländska gäster. Många av de filmer och utställningar som visas är utländska, tanken är att fokusera på Mellanöstern, Afrika, Asien och Latinamerika. Festivalen inriktar sig genom kulturen på sociala frågor – kulturen som redskap till förändring.
– Folkets bio har funnits i trettiofem år och jobbat med sociala frågor. Men man ska inte sticka under stol med att forumet ett vänsterprojekt, vilket är ett problem för mig som inte är partipolitisk. För mig är sakfrågorna det väsentliga.

Fler guldkorn på festivalen

”Burma VJ:s”, Anders Östergaards film om hemliga filmare i diktaturens Burma, efterföljande seminarium, Spegeln, torsdag 18 september.
Other Worlds are Breathing, global filmfestival från Indien på specialbyggda Bio Möllan i Leonardgallerian.
Artists for Tibet, med bland andra Emil Jensen, Inkonst 19 september.
”Isaak”, Teater utan Hunds pjäs om fängslade journalisten Dawit Isaak, Inkonst, 20 och 21 september
Programmet är ännu inte klart, men presenteras i sin helhet i slutet av augusti.
Kulturfestivalen pågår 12-21 september.
Gå till toppen