Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politikern Mogens Glistrup död

Juristen och missnöjespolitikern Mogens Glistrup, 82 år, har avlidit. Han grundade det danska Fremskridtspartiet.

I tisdags kväll avled Mogens Glistrup, 82 år gammal. Under mer än två decennier var han Nordens ledande politiske populist. Hans politikerbana fick ett snabbt slut när han 2001 propagerade för ett Danmark "fritt från muhammedaner".
Mogens Glistrup var en helt okänd advokat när han i direktsändning i tv jämförde danska skattesmitare med de heroiska motståndsmän som under andra världskriget kämpade mot den tyska ockupationsstyrkan.
Samtidigt skröt han om att han själv var nolltaxerare – trots att han tjänade grova pengar som skatterådgivare till den stormrike resebyråkungen Simon Spies.
Uttalandena gjorde Mogens Glistrup till kändis över en natt. Detta hände i januari 1971.
Sedan en tid hade han då övervägt att bli konservativ folketingsman. De planerna skrinlades definitivt på Tivoli den 22 augusti 1972 klockan 14.06. Då grundade han fremskridtspartiet, ett rent och skärt missnöjesparti.
Partiets existens byggde på ett folkligt missnöje över dansk byråkrati och Danmarks höga skatter.
Glistrup lockade till sig horder av väljare med sitt direkta sätt, starkt kryddad av satir och humor.
Han föreslog att det danska försvaret skulle ersättas av en telefonsvarare som på ryska meddelade: "Vi ger oss".
När han fick kritik för att avskaffade socialbidrag kunde leda till svält föreslog han att det borde byggas havregrötsautomater.
Och han påstod i en intervju att alla goda danskar är rasister: "Antingen är man rasist eller så är man landsförrädare".
Under 1970-talet noterade Glistrup flera jordskredssegrar och satt under tolv år med 11-16 procent av folketingsrösterna och 20-28 mandat i det danska parlamentet.
Mogens Glistrup tillbringade två år i fängelse för skattebrott 1983-85. Han led av svåra alkoholproblem. Men det var hans allt för främlingsfientligt framtoning som till sist gjorde honom omöjlig som partiledare.
Inför valet 1999 lämnade Pia Kjærsgaard fremskridtspartiet i protest mot att det skulle ledas av en så plump person som Glistrup. Inte heller väljarna lockades av "ett muhammedanerfritt Danmark". Vid valet 2001 kom Mogens Glistrup inte ens in i folketinget.
Under mer än trettio år åkte Glistrup in och ut ur fängelseceller och in och ut ur sitt eget parti. Han uteslöts från folketingsgruppen 1990, men trädde efter nio år åter in i partiet.
Han lämnade återigen politiken 2004 sedan han i domstol misslyckats med att få partiet att betala en påstådd skuld på 36 000 kronor.
Fremskridtspartiet för numera en tynande tillvaro och har inte längre någon roll i dansk samhällsdebatt.
För tre år sedan valdes Mogens Glistrup åter in i partiet. Han blev då hedersmedlem på livstid.
Hans närmaste är hustrun Lene Glistrup, och barnen Anne-Marie, Else och Jørgen.
Gå till toppen