Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vi grillar engångsgrillar

En stämningshöjare för picknicken men en stämningssänkare för miljövännen som förstör de snygga parkerna.

Vid testet grillade vi wienerkorv och en tunn skiva fläskkotlett för att kolla stekyta och grillarnas kapacitet.Bild: Foto: Håkan Röjder
Det handlar så klart om engångsgrillar.
Försäljningen bara stiger enligt samstämmiga uppgifter till Sydsvenskan.
Och problemet med ”glömda” engångsgrillar i naturen och parkerna bara växer. I Malmö har man satt upp 45 särskilda engångsgrilltunnor av plåt. I Lund har man löst resonerat om rest­riktioner eftersom grillarna lämnar dött gräs efter sig.
Men rätt hanterad är engångsgrillen utan tvekan en nim och trevlig sak på utflykten – inte för en entrecote och absolut inte för en flintastek – grill­ytan är för liten och temperaturen, i den mån den är tillräckligt hög, håller sig inte tillräckligt länge för ett större stycke kött. Avståndet mellan kol och grillstycke är dessutom för litet – det grillade sotas lätt.
Men däremot fungerar engångsgrillarna väl för korv och kanske för en tunn skiva fläskkotlett och grönsaker.
Innehållet i kolet har dessutom generellt sett blivit bättre än det var för två år sedan.
Då gjorde Sveriges provnings- och forskningsinstitut på Ica-Kurirens uppdrag ett test av ett stort antal av engångsgrillarna på marknaden. Fukthalt, sandhalt och mängden tungmetaller analyserades och resultatet var nedslående för flera fabrikat. Statoils engångsgrill, till exempel, innehöll massor av tungmetaller.
– Så var det. Men nu har vi bytt leverantör och fått bort det miljöfarliga, säger Björn-Erik Sundström vid Svenska Statoil.
Däremot undrar man efter det test som Sydsvenskan gjorde hur det är med fukthalten och kanske även sandhalten på vissa håll. Två av de åtta testade engångsgrillarna tände inte och tre fick glöd bara med hjälp av ett mödosamt fläktande och först efter lång tid.
Egentligen var det bara två av de testade engångsgrillarna som höll måttet, Statolis och Icas.

Grillråd

Lita inte på förpackningarnas uppgifter om hur lång tid det tar att få en grillbädd; de är ofta väl optimistiska!
Vänta med att lägga på det som skall grillas tills kolet eller briketterna börjar vitna!
Ha med en grill i reserv eller möjligen lite tändväts­ka ifall grillen inte tänder!
Placera engångsgrillen på sitt stativ och på ett underlag av sten, sand eller grus eller åtminstone fuktigt gräs!
Se till att det finns vatten i närheten om det skulle börja brinna i eller runt om grillen!
Låt allt kolet brinna ut, häll över vatten och försäkra dig om att grillen är glödfri och helt kall när grillstunden är över!
Tag med den tomma utbrunna grillen från platsen och lägg den i särskilt avsett sopkärl eller sopsortera för metallåtervinning!
Gå till toppen