Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

70-åringar är nöjda med sexlivet

Allt fler 70-åringar har ett aktivt sexliv och lever i lyckliga relationer. Marianne Tegnér är 72 år och hon tror att kvinnor får ett bättre sexliv ju äldre de är, eftersom de blir mer medvetna om hur de vill ha det.

Marianne Tegnér, 72 år, tycker att sexlivet blir bättre ju äldre man blir. "När jag var ung var jag ofta rädd och osäker. Jag var livrädd för att bli med barn. Nu vet jag mer och är medveten om vad jag vill."Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Marianne Tegnér är 72 år och sambo med en man sedan elva år. Hon tror att kvinnor får ett bättre sexliv ju äldre de är, eftersom de blir mer medvetna om hur de vill ha det.
– Det är nog inte alltid så bra för unga. Jag var rädd och uppskrämd som ung. Och det finns föreställningar om att man inte har lust eller inte kan få orgasm när man är gammal, men jag tror att det är tvärtom. Det blir bättre, säger Marianne Tegnér.
Hon är ett bevis på att attityderna till sex och kärlek har förändrats de senaste trettio åren. Det är enligt forskarna förklaringen till att andelen sexuellt aktiva 70-åringar har ökat. Ökningen gäller både kvinnor och män, men är större hos kvinnorna.
Personer som är födda på 30-talet har mindre besvär, är mer tillfredsställda och har samlag oftare än tidigare generationer.
– De som var unga på 50-talet växte upp med sexualundervisning och preventivmedel. Det präglar synen på sexualitet och har framför allt gynnat kvinnorna som kan ta för sig på ett annat sätt, säger Nils Beckman, en av fyra forskare bakom undersökningen.
Rapporten, som publicerades i British medical journal, baseras på fyra kullar 70-åringar som har tillfrågats vid olika tillfällen. De är födda 1901, 1906, 1922 och 1930. Nils Beckman menar att undersökningen slår hål på myten att äldre inte skulle ha en sexualitet, något som är viktigt till exempel inom vården.
– Det finns läkemedel med biverkningar som minskar den sexuella lusten och sjukdomar i sig som ger sexuella problem. Det måste man beakta inom vården. Fortfarande på 60-talet hände det att kvinnor sökte hjälp för att de hade sexuella känslor efter klimakteriet. De trodde att något var fel på dem och i vissa fall fick de läkemedel för att bli av med lusten, säger Nils Beckman.
Andelen sexuellt aktiva ökar också bland ogifta 70-åringar. Bland kvinnorna från 1 till 12 procent, bland männen från 30 till 54 procent.
Marianne Tegnér tror att en av förklaringarna till att sexlivet har blivit mer aktivt bland äldre, är att det har blivit vanligt att starta nya relationer med mer spänning och nyfikenhet.
– Många låter bli att skaffa någon ny när de blir ensamma. Jag tror att de saknar sex, men det är inte något man talar om, säger Marianne Tegnér.
Gå till toppen