Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sjuksköterskor säger upp sig i protest

På Universitetssjukhuset i Malmö har en hel avdelnings sjuksköterskor sagt upp sig på grund av sina pressade arbetsförhållanden. Regionråd Henrik Hammar säger att en omfördelning av patienter till vårdcentraler och hembesök är lösningen.

MALMÖ. Regionråd Henrik Hammar (m) säger samma sak som förra året: att en omfördelning av patienter till vårdcentraler och hembesök är lösningen på sjukvårdens överbelastning.
De senaste dagarna har Sydsvenskan beskrivit platsbristen på Region Skånes fyra akutsjukhus. Personalstyrkan har bantats i semestertider medan antalet patienter är oförändrat.
Förra sommaren befann sig vården i ett liknande läge. Då sade regionråd Henrik Hammar (m), politiskt ansvarig för sjukvården i Skåne, att han trodde att situationen skulle förbättras till den här sommaren (SDS 070815).
Varför ser det likadant ut i år?
– Det hänger naturligtvis på att våra medarbetare har rätt till semestrar. Långsiktigt har vi flera ambitioner: att skapa en större tillgänglighet i primärvården och fatta beslut om hembesöksverksamhet. De förändringarna har tagit längre tid än vi trodde, säger Henrik Hammar.
- Vi måste också ta med eventuella effekter av strejken i beräkningen. Har vissa besök hos vården skjutits upp? Det är i sig en komplikation.
Enligt Poul Kongstad, chefsläkare och ansvarig för den övergripande vårdplatskoordinationen i regionen, är problemet inte att patienter som hör hemma på vårdcentralerna kommer till akuten.
– Vi har frågat sjukhusen om det är rätt patienter de får, och de har svarat ja. Det är för många patienter i förhållande till resurserna, helt enkelt, säger Poul Kongstad.
På avdelning 85, en psykiatriavdelning på Umas, har alla dagsjuksköterskor under den senaste tiden sagt upp sig i protest mot sin pressade arbetssituation.
– Det rör sig om fyra, fem personer, säger Susi Nilsson, avdelningsstyrelseledamot på Vårdförbundet.
Det är mycket svårt att hitta sjuksköterskevikarier. Enligt Susi Nilsson beror det på löneläget i Sverige.
– Det räcker med att en liten procent söker sig till Danmark och Norge, där lönerna är 10 000 kronor högre, för att det ska bli vikariebrist. Inte ens uthyrningsfirmorna hittar personal.
Förhandlingar om ett nytt lokalt löneavtal har inletts och väntas vara avslutade i början av september.
– Sjuksköterskor måste få en högre status. Annars kommer inte unga killar och tjejer välja de här yrkena. När man har ansvar för patienters liv kan man inte ha en ingångslön på 18 000 kronor, säger Susi Nilsson.

FAKTA/Sparkraven för tuffa för alla

Inget av akutsjukhusen klarade Region Skånes sparkrav på sammanlagt 465 miljoner kronor förra året. Usil måste spara 105 miljoner kronor för att nå ett nollresultat i år, Umas 106, Helsingborg 97 och Kristianstad 66 miljoner.
Gå till toppen