Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Utesex är inne!

Från sängen till ängen. Sommaren är den bästa tiden på året att utforska blommor och bin. Sydsvenskan har botaniserat i skog och mark för att guida dig till Skånes erogena zoner.

Ljus, värme och storslagen grönska – på sommaren kickar våra hormoner igång lite extra och sätter fart på våra begär. Men att många människor tycks känna en större sexlust under sommarhalvåret beror inte bara på yttre faktorer utan har även sina genetiska förklaringar menar Boel Stjerna, legitimerad läkare och sexolog i Malmö.
– Folk har mer sex på sommaren för att naturen säger till oss att föda barn på våren då det finns mer mat, säger hon.
Barn eller ej, att bejaka sin sexualitet är av stor vikt för att människor ska känna ett välbefinnande. Sex gör oss glada, avslappnade och är en psykologisk bekräftelse på att vi duger, menar doktor Stjerna. Därför vill hon uppmana alla skåningar att återvända till naturen i sommar för att prova lite nya tag.
– Sex är som mat, vi måste variera oss för att inte tröttna. Ta därför alla tillfällen i akt och låt friska vindar sätta krydda på tillvaron. Men akta så du inte får stickor i rumpan, säger hon.
Har du själv hittat till Skånes g-punkt?
– Ja, den finns i Skanör. De har ett helt underbart nakenbad, men maten och servicen är också bra. Annars kan jag rekommendera Österlens kust, det är lite ödsligare och svalare så risken att bli upptäckt är mindre, säger hon.
Att använda det offentliga rummet för att bejaka sin sexualitet har länge varit en del av gaykulturen där parker och toaletter fått fungera som sociala och sexuella mötesplatser, så kallad cruising. Det är ett ämnesområde som Arne Nilsson, docent i sociologi vid Göteborgs universitet, är insatt i. Han har under senare år forskat mycket kring manligt och kvinnligt homoliv.
– Det är en kultur som, historiskt sett, växt fram till följd av sexuellt förtryck och diskriminering. Männen träffades ute eftersom det var där de befann sig och inte hade några andra ställen att ses på medan kvinnors homoliv fanns i hemmen, säger han.
Även Skåne har sina ”erotiska oaser”, som RFSL Rådgivningen Skåne väljer att kalla dem. De har med ekonomiskt stöd från staten, via Region Skåne, timanställt tolv personer som arbetar med uppsökande verksamhet för att informera och utbilda om säkrare sex. Bland annat har holkar fyllda med kondomer placerats ut på oskrivna träffpunkter.
– Vi är själva män som har sex med män och platserna vi besöker är våra gamla eller nuvarande raggställen, säger Tore Runnerstam, projektsamordnare på RFSL Rådgivningen i Skåne.
På senare tid har Runnerstam också uppmärksammat en ny trend, både bland homosexuella och heterosexuella, som kallas för ”dogging”. Ordet härstammar från engelskan och sägs komma från dem som påstår att de ”går ut med hunden” när de i själva verket är ute i helt andra ärenden.
– Det finns speciella sidor på internet för olika varianter av offentligt sex. Det kan vara för två personer eller fler som tycker det är spännande att andra tittar på när de har sex i bilar eller på stranden, säger han.
Men att utöva älskog i det fria kräver naturligtvis ett gott omdöme för att inte besvära andra. Att ertappas med byxorna nere kan i värsta fall rubriceras som sexuellt ofredande och ge böter på några hundralappar. Enligt Malmöpolisen verkar utomhussexet emellertid inte vara något större ordningsproblem.
– Jag har bara varit med om det tre gånger i mitt yrke. Det har varit i Wallenbergsparken, Kungsparken och utanför Petri kyrka. I samtliga fall har det varit under dagtid och rört sig om berusade personer, säger Daniel Jonasson, inre befäl.
För mer info om heta mötesplatser i Skåne för män som har sex med män besök www.safe6.nu
Gå till toppen