Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Gösta Nydahl: Dekoratör, konstnär och författare

Konstnär Gösta Nydahl, 82 år, Trelleborg, har avlidit. Hans närmaste är barnen Ingemar, Thomas, Birgitta och Carina med familjer.

Gösta Nydahl var född i Malmö och arbetade som dekoratör på Solidar och var under många år chef för dekorationsavdelningen på Malmströms i Malmö.
Han utbildade sig på Skånska målarskolan. Gösta Nydahl ställde ut flitigt bland annat på Skånes konstförening med början 1957, Liljevalchs sedan 1962, separatutställningar i Limhamn, Köpenhamn, Karlstad och samlingsutställningar i Ängelholm, Vänersborg, Örebro med flera orter.
1965 tilldelades han Ellen Trotzigstipendiet, 1967 Malmö stads kulturstipendium och 1995 Höörs kommuns kulturpris.
Han finns representerad bland annat i HM Konungens grafiksamling, på Malmö museum, i Karlstad och Uddevalla stads samlingar.
När hustrun Ylva avlidit 1994 flyttade han från Höör till Anderslöv och bodde de sista åren i Trelleborg.
2004 hade Gösta Nydahl en separatutställning på Trelleborgs museum och i mars 2008 ställde han ut på Kulturbruket i Trelleborg.
När han blev sjuk fortsatte han att göra målningar på datorn, monotypier kallade han metoden han utvecklade. Det blev bilder i prunkande gult, lila, rött och svart med fantasieggande namn och ett lätt surrealistiskt formspråk. Han tillhörde imaginiströrelsen som växte fram i Malmö på 1940-talet med Max Walter Swanberg som uppmuntrande mentor.
Gösta Nydahl skrev även böcker, bland annat " Lena är död", 1977, "Dubrovnik- dikter", 1981 och "Landet som icke är", 1995. Några av böckerna kom även ut i serbokroatisk översättning.
"Landet som icke är" innehåller teckningar, målningar, fotografier och texter om den sydslaviska federationen Jugoslavien, som slets i stycken av terror och krig. Som den målare han är skrev han om de blåsvarta bergen, om Adriatiska havet som glimmade mellan nykottade pinjer och ståndaktigt vakande cypresser.
Vi saknar hans djupt humanistiska blick och stiliga silhuett från promenader med hatt och käpp längs stadens gator.
Madeleine Brandin, arkitekt och författare
Gå till toppen