Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En miljon terrorister på USA-lista

Över en miljon personer finns med på amerikanska myndigheters lista över misstänkta och kända terrorister.

WASHINGTON. Över en miljon personer finns med på amerikanska myndigheters lista över misstänkta och kända terrorister, uppgav medborgarrättsorganisationen ACLU i USA på måndagen.
I april förra året fanns 700 000 namn på listan, som växt med ungefär 20 000 per månad sedan dess, enligt justitiedepartementets granskare uppger ACLU. Bland de listade finns avlidna personer, exempelvis Iraks forne diktator Saddam Hussein. Sydafrikas förre president, fredspristagaren Nelson Mandela, var också med till dess att kongressen nyligen tog bort hans namn – vilket är det enda sättet att slippa undan terroriststämpeln enligt ACLU.
– Listan är en symbol för allt som är fel med regeringens hantering av terrorism: Den är orättvis, kontrolleras inte, innebär ett slöseri med resurser och är ett verkligt hinder för miljontals resenärer, säger Barry Steinhardt vid ACLU.
2006 hamnade en 40-årig svensk på FBI:s terroristlista sedan hans svärfar blivit arg på sin dotters man och mejlat FBI. Han skrev att svärsonen sannolikt hade kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Det ledde till att han frihetsberövades i tiotals timmar när han landat i USA på väg till en konferens. Till slut kom det fram att svärfadern låg bakom det falska tipset och mannen släpptes.
Gå till toppen