Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jiddra inte med Zohan

Man kan propagera för fredligt leverne mellan israeler och palestinier på olika sätt och nå ett positivt resultat. Åtminstone om man väljer att förlägga handlingen till USA och använder den grova komedins grepp med ett massivt inslag av vulgär sexualia.

OriginalTitle: Jiddra inte med Zohan. Genre: Komedi. DirectedBy: Dennis Dugan. Actors: Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chiriqui., m.fl. Country: USA. PublishYear: 2008.
De låga sexinslagen blir uthärdliga endast därför att historien om den till New York förlöpte Mossadagenten Zohan med terroristbekämpning som specialitet rakt igenom är en satirisk drift med den israeliska machokulturen.
Adam Sandlers Zohan har tröttnat på våldet och flyr till USA för att söka lyckan som frisör, ett yrke som hans far omedelbart förknippar med homosexualitet. Men Zohan är övertygad om att han besitter den rätta talangen för att klippa fram det silkeslena i allas hår och ger inte upp trots första tidens misslyckanden. Att han dessutom lever kvar i 80-talets mode både vad gäller hårstyling och disco förbättrar inte situationen.
Han anställs slutligen på en ung, vacker palestinskas salong på nedre Manhattan och bidrar till affärens blomstrande genom att efter varje klippning ge de åldriga tanterna ett nyp inne på kontoret. Köerna utanför växer och salongen lyckas stå emot en girig markägares expansionsplaner.
Från en tramsig, påfrestande start med vissa actionscener i Israel förstärks komedins underliggande seriösa ton och driften både med fördomar om israeler och araber i allmänhet trappas upp. Resultatet blir åtskilliga underhållande repliker och situationer, inte minst telefonsamtalen till Hizbollahs kundtjänst.
Zohans motpart är hjälteförklarade f d palestinske kämpen Phantom som spelas av den alltid lika sevärde John Turturro, mest känd för sina roller i filmer av Jim Jarmusch och bröderna Coen.
Visst är filmens politiska agenda naiv och slutet starkt förenklat men gärna det när det ändå tydligt framgår att filmmakarna förespråkar dialog och inte våld mellan parter i konflikt.
Gå till toppen