Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "FRA innebär inget märkbart hot"

All trafik på internet är idag utsatt för övervakning av hackers, företag med vinstintressen, främmande makt, kriminella ligor och datakunniga tonåringar. I jämförelse utgör FRA-övervakningen inget stort hot mot den personliga integriteten. Det skriver Jan Eric Larsson, professor i informationsteknologi vid Lunds tekniska högskola.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Övervakningssamhället är redan här, och vi måste helt enkelt lära oss att leva med det, för det kommer inte att gå att få bort eller förbjuda. Eftersom informationssamhället och den nya tekniken har så stora fördelar genom att enkelt sprida information, kommer även spridandet av privat – och hemlig – information att underlättas och öka.
När jag skickar ett e-mail lagras detta på min dator, på mottagarens dator samt på en stor mängd datorer på vägen emellan. På varje station finns risken att e-mailet snappas upp av någon användare som vill använda det för mer eller mindre legitima syften. Det kan vara min IT-leverantör som vill veta hur mycket e-mail jag skickar. Det kan vara någon systemansvarig som inte har något att göra och som vill veta vad jag mailar om. Det kan vara någon granne i huset som har brutit sig in i det lokala nätverket. Det kan vara en hacker från andra sidan jordklotet som lagt in ett program i min grannes dator, för att leta upp lösenord och kontokortsnummer, och sedan sälja dessa till kriminella.
Om jag surfar in till en hemsida är sannolikheten mycket hög att servern sparar min e-mail- och IP-adress. Detta kan vara för att föra statistik, men också för att sälja min e-mailadress till någon som vill skicka skräpmail eller försöka bryta sig in i min dator, för att använda den för att spionera på andra.
Naturligtvis är det svårt att presentera pålitliga siffror, men det lär vara helt klart att de flesta företag, större såväl som mindre, sparar information om elektroniska besök. Naturligtvis sparar också de flesta IT-leverantörer all upptänklig information.
Detta fenomen är inget specifikt just för internet, utan gäller hela informationssamhället. Varje gång jag använder mitt plastkort sparas information om var, när och vad jag köpte. Alla mina banktransaktioner finns tillgängliga i elektronisk form. Om jag ringer någon, lagras information om när, till vem och hur länge.
Naturligtvis är detta samtidigt både bra och en potentiell risk. För min personliga del gör jag bedömningen att fördelarna med IT-samhället vida överstiger riskerna, särskilt om man är medveten om de negativa sidor som finns.
Precis samma resonemang gäller FRA och den nya FRA-lagen. Om FRA skall kunna spionera i den moderna världen behöver man kunna använda den moderna tekniken. FRA, som i motsats till företag, hackerligor och grannens barn faktiskt står under myndighetsbevakning, utgör ett försumbart litet extra hot mot min personliga integritet.
Av förklarliga skäl är det svårt att komma med underbyggda fakta, men antagligen är det så att all världens underrättelsetjänster redan övervakar vår internettrafik, allt efter teknisk och monetär förmåga. Man kan väl gissa att åtminstone Ryssland, Kina och USA redan lyssnar. Problemet för FRA är kanske mest att man enligt svensk modell vill vara öppen och ärlig.
Man kan givetvis diskutera principiellt när det gäller hur mycket staten skall ha rätt att veta om sina medborgare. Men med nuvarande låga grad av säkerhet på internet utgör den nya FRA-lagen i praktiken ingen märkbart ökad risk.
JAN ERIC LARSSON
Gå till toppen