Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Tolv tips till bättre bilder

Den digitala utvecklingen av kameror har lett till att alla nästan jämt har tillgång till en kamera. Men hur gör man för att enkelt ta lite bättre som roligare bilder?

1. Ta många bilder
Har man bara en bild kanske personen man fotograferar blundar, har en konstig min, tittar bort, någon går förbi och skymmer bilden eller något annat som kan störa. Har man tagit flera bilder kan man välja den som ser bäst ut.
2. Stå inte still
Rör dig runt objektet/motivet för att hitta nya bättre vinklar, bättre ljus och få en bättre bakgrund. Ett steg åt sidan, att sätta dig på huk, ställa dig på en pall eller något annat kan räcka för att skapa en bättre bild. Leta vinklar som passar motivet.
3. Lyft fram det väsentliga
Se till att det som du vill visa/berätta syns bäst i bilden. Flytta dig så att saker som finns i bakgrunden inte syns på ett sådant sätt att det avleder intresset från det du vill visa.
4. Hitta detaljer, se mönster och färger
Hitta små detaljer och saker som förstärker det du vill berätta med bilden.
Använd linjer och mönster som du hittar för att skapa intressanta samspel i bilden. Renodla färger, för många färger kan kan vara störande. Leta hellre efter stora fält av kulörer och använd så få färger som möjligt.
5. Gå riktigt nära, ge dig tid
Att våga vara nära det man ska fotografera är inte alltid lätt, men det skapar närvaro i bilden, detaljerna blir tydligare och kontrasten mot bakgrunden gör att motivet framträder bättre.
Prata med dem du fotograferar, då får du möjlighet att ta flera bilder och välja den bästa när du kommer hem.
Tid är den enskilt viktigaste faktorn för att ta en bra bild. Att kunna vänta ut rätt ögonblick gör att man får den där perfekta bilden. Tid att skapa förtroende hos den man fotograferar, att barnet ska le eller göra det man vill att det ska göra. Barn och djur kan vara det mest tidskrävande som man kan fotografera, de kan när som helst få för sig att göra något helt oväntat.
6. Skapa djup i bilden
Använd förgrund, mellangrund och bakgrund för att skapa en känsla av djup i bilden.
Den där busken, kvisten, blomman, hunden, cykeln eller vad det nu kan vara som kanske känns lite i vägen först kan vara den där detaljen som faktiskt lyfter bilden.
Tänk på att bakgrunden ska rama in det du fotografera. En rörig bakgrund som drar uppmärksamheten från det du verkligen vill visa förstör en bild.
Placera inte personer som du fotograferar i mitten av bilden då det får bilden att kännas statisk.
Dela in bilden i tre delar höjdled och sidled och använd de skärningspunkter som uppstår för att placera ditt motiv, det skapar harmoni i bilden.
Lite mer avancerat utryckt är det ett sätt att använda sig av det gyllene snittet, vilket är vanligt förekommande i klassisk bildkonst.
7. Försök att se hur ljuset faller
Hur ljuset faller i rummet eller platsen där du befinner dig avgör mycket hur din bild ska se ut. Är det motljus? Finns det delar av rummet som har bättre ljus än andra? Vilken färg har ljuset? Var kommer ljuset ifrån, uppifrån, från sidan, under­ifrån? Försök att hitta den vinkel där ljustet hjälper dig bäst att skapa en bra bild.
8. Blixt eller inte
Om du har möjlighet att vinkla blixten i taket eller mot en vägg ger det ett behagligare ljus. Ljus som reflekteras är mjukt och ger inga skarpa skuggor. Undvik direkt ljus som är skarpt och ger hårda skuggor. Sommar och sol är inte lika med bra fotoljus. När solen skiner som starkast på dagen och står som högst på himlen ger den mörka skuggor i ansiktet. Sätt på blixten för att lysa upp skuggorna.
Undvik blixt som ger ett hårt och onaturligt ljus som inte alltid är så roligt.
9. Titta på andras bilder
Att titta på bra bilder och fundera på hur fotografen har gjort för att kunna ta just den bilden är ett bra sätta att lära sig hur man ska ta bilder. Fundera på hur ljuset faller, hur fotografen står i förhållande till motivet/objektet, vad har han använt för objektiv: vidvinkel- eller teleobjektiv, kort eller lång exponeringstid och annat som kan spela in.
10. Lås skärpa/fokus
För att fokus inte ska hamna på bakgrunden när du fotograferar, tryck ner avtrycket till hälften, komponera om bilden och placera personer/objekt så som du vill ha dem i bilden. Tryck sen ner/av.
11. Strunta i allt vad jag sagt
Bästa bilden kanske kommer när man minst anar och då får man ta den då. Ögonblicket är ändå alltid det som är det mest spännande och det är ju det som ska fångas. Om man då går omkring och funderar på hur man ska ta bilden missar man ögonblicket. Ta då hellre en dålig bild först och börja fundera på hur du ska kunna ta den bättre sen.
12. Jobba alltid med kopian
Sortera dina bilder i mappar med det datum bilderna är tagna. Duplicera/kopiera bilderna som du väljer ut och spara dem i en separat mapp. På så sätt har du alltid ett original att gå tillbaka till om du gör något fel eller vill börja om när du jobbar med bilden i något bild­behandlingsprogram.

Så lagrar du bilder

I den digitala världen måste man tänka på hur man lagrar sina bilder på ett sätt som gör bilderna tillgängliga när du vill ha dem. I takt med att kamerorna får mer megapixlar växer storleken på bildfilerna, vilket äter upp mycket av utrymmet på hårddisken.Hårddiskar kan också gå sönder. Om olyckan är framme förlorar man många av sina bilder och minnen med dem.
CD/DVD-skivor: Bränn dina bilder på CD/DVD-skivor. Gärna två skivor, förvara original och kopior på olika platser.
Hårddiskar: Köp en en stor hårddisk (helst två för att göra backup på). Spara bilderna i mappar med fotograferingsdatum.
RAID-system: Lite dyrare än enkla hårddiskar, men säkrare. Här finns det en uppsjö med lösningar från dryga tusenlappen till proffslösningar som kostar åtskilliga tusen. Ett RAID 1-kabinett som speglar (duplicerar) hårddisk 1 till hårddisk 2 automatiskt är ett mycket bra alternativ. Du har alltid dubbla kopior av dina bilder och om en disk går sönder kan du byta den under drift – den kopieras automatiskt över till den nya disken.
Gå till toppen