Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Teater Inc ska hjälpa talanger att lyckas

Nya Teater Inc ska hjälpa Malmös teatertalanger med lokaler, finansiering och mentorer. "Istället för att man ska bilda en ny fri teatergrupp kan man genom oss genomföra ett projekt".

Niklas Johansson regisserar monologen "Man", där Basim Sabah Albasim spelar Sven Svensson. Pjäsen sätts upp med hjälp av Teater Inc i en lägenhet i Malmö någon gång i höst, och åker nästa år vidare till en stor festival i Dubai.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Först ut är monologen ”Man”.
I mars skrev Sydsvenskan om Ronny Danielssons vision om en ny mötesplats för teater i Malmö, där man skulle kunna sammanföra människor och hjälpa till med kontakter och goda råd.
Fyra månader senare är Teater Inc en realitet. En styrelse har bildats, och researchpengar har kommit in från Stiftelsen Framtidens Kultur.
– Det finns en styrelse bakom, det finns ett namn, och det finns en plan, säger Ronny Danielsson.
I september ska projektet presenteras för Stiftelsen Framtidens Kultur, Statens Kulturråd, samt regionala och kommunala bidragsgivare.
Trillar det in mer bidragspengar är det bara att tuta och köra för Teater Inc, som redan har ett pilotprojekt på gång.
– Vi ska vara mentorer för idéer som kommer in, och driva igenom dem. Entreprenörer med professionell bakgrund ska få möta andra, som ett mentorskap, och göra en uppsättning av något slag. Det blir skilda uppsättningar som Malmöborna får se. Sedan kan det bli något mer, men det får de i så fall själva driva vidare senare. Vi är stationen, eller utvecklingen av en idé.
Tanken föddes när Ronny Danielsson kom i kontakt med Minc, Malmö Incubator, som hjälper unga företagare med kontakter och idéer.
Teater Inc ska bli teatervärldens motsvarighet.
– Istället för att man ska bilda en ny fri teatergrupp, vilket är ett otroligt arbete, och som det heller inte finns utrymme för i en stad av Malmös storlek, kan man här göra ett projekt, som vi tillsammans söker pengar för. Och man kan använda sig av mig och andra som har möjlighet att få ekonomi i detta, säger Ronny Danielsson.
Den första teateruppsättningen som får hjälp av Teater Inc är monologen ”Man”. Egentligen är det mer ett pilotprojekt, ett exempel på hur Teater Inc skulle kunna arbeta.
Niklas Johansson, som regisserar pjäsen, har tidigare varit regiassistent åt Ronny Danielsson, och Basim Sabah Albasim, som spelar huvudrollen, träffade Ronny Danielsson i samband med en uppsättning på Malmö Dramatiska Teater.
– Vi är Teater Incs pilotprojekt. Basim Sabah Albasim är en skådis från Irak, jag är en ung och erfaren regissör, och Cristina Gottfridsson som har skrivit pjäsen är en erfaren dramatiker, säger Niklas Johansson.
45-minutersmonologen ”Man” ska sättas upp i en lägenhet någonstans i Malmö.
Att det blir i en lägenhet är ett exempel på hur Teater Inc har tänkt arbeta.
– Det ska bli ett alternativ till de traditionella teaterscenerna. Då kan det bli så att man sätter upp en pjäs i en lägenhet, eller kanske i entrén på Ica, säger Niklas Johansson.
”Man” handlar om Sven Svensson, en man i 50-årsåldern som just skilt sig från sin fru.
Hans dagar som familjefar är över, och han försöker komma underfund med vad det innebär att vara en man idag.
– Pjäsen tar upp bra frågor. Hur tänker egentligen Svensson, efter att han har lämnat sin familj? Hur ska han nu göra när han vill hitta ett nytt liv, och kanske en ny kvinna? säger Basim Sabah Albasim, som spelar Sven Svensson.
– Vad är en man idag? Vilka är normerna och reglerna i samhället? säger Niklas Johansson.
Pjäsen ska spelas både på svenska och arabiska, och efter Malmö sätts den upp i Dubai, förmodligen någon gång nästa år.
– Vi vill gärna att en arabisk publik kommer hit, och ser att vi har samma känslor och samma osäkerhet inför sådana här situationer, säger Basim Sabah Albasim.
Sven Svensson i pjäsen förbereder sig för en date, och har under åren som gift glömt bort hur han var som 20-åring.
– Kan man vara viril när man är 50? Eller är den tiden förbi? säger Niklas Johansson.
– Hur var jag som ung, och hur är jag nu? I Irak, när man blir 50, så räknas man som en gammal man. Men den här pjäsen fick mig att tänka på att man kan börja om på nytt, och bli ung igen, säger Basim Sabah Albasim.
Själva tycker ingen av dem att det är särskilt svårt att vara man.
– Nej inte för mig, säger Basim Sabah Albasim.
– Nej, det är inte svårt. Det är ok att vara mjuk och gråta, som Ernst Kirchsteiger säger. Det låter fint tycker jag. Man kan vara så som man känner att man är, säger Niklas Johansson.
Tanken var att monologen skulle ha spelats i Dubai redan i sommar, men nu är planen istället att sätta upp den i samband med en stor festival nästa år.
– I Dubai gillar de idén. De vill se på sitt sätt hur en svensk man tänker. Dubai är en global huvudstad, och de vill gärna ha nya idéer till Dubai, säger Basim Sabah Albasim.
– Där finns ett stort intresse för hela världen, säger Niklas Johansson.

En mötesplats och ett hjälpmedel

Teater Inc är en ny mötesplats för Malmös teatertalanger. Tanken är att sammanföra människor, hjälpa till med finansiering och driva igenom enskilda teaterprojekt.
I styrelsen sitter Bertil Åkesson (ordförande), Thoria Shaikh (Invandrarcentrum Rosengård), Anna Norberg (Malmö stadsteater), Lisbeth Morin (Folkuniversitetet), Håkan Dennersten (IT samt film), Sven Mellhammar (mediegymnasiet), Gunilla Borgström (projektföretag, kvinnliga nätverk), Mikael Henriksson (jurist), Christoffer Hansen (Nöjesguiden).
Adjungerade är Katarina Scott (ekonom), Susanne Edensvärd (jurist), Birgitta Petrén (Malmö museer), Hans Persson (utbildningschef f.d.), Rosi Gerlach (region Skåne).
Gå till toppen