Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lok spårade ur på Österlen

Ett lok spårade ur vid 14-tiden mellan Brösarp och S:t Olof och körde in i ett betongfundament. Turisttåget stannade till slut på en järnvägsbro.

– Det ordinarie ångloket var sönder, så de hade satt in ett diesellok istället, säger Ulf Dagner som var på semester med sin familj när loket spårade ur.
Efter bara tio minuters färd tog resan slut. Loket hade kört vid sidan om rälsen i cirka 50-100 meter, medan själva tåget var kvar på spåret.  Tåget befann sig då på en järnvägsbro som går över riksväg 9.
Resenären Theresia Regnander berättar för Sydsvenskan.se att hela tåget skakade rejält vid urspårningen.
– Det var ganska otäckt. Vi satt med fem barn och man vågar ju knappt tänka på vad som hade kunnat hända, säger hon.
Passagerarna fick sedan transporteras med buss.
Hur olyckan kunde ske är inte klarlagt.
– Det är för tidigt att säga, säger Lars-Gunnar Branås, trafikansvarig på Skånska Järnvägar som kör tågen.
– Men det är inga passagerare som är skadade, säger han.
Mattias Månsson är banchef och var med ombord på tåget när det spårade ur.
– Vi körde i cirka 20 kilometer i timmen när det hände. Det rör sig alltså inte om några högre hastigheter.
– Vi ska utreda under onsdagen och kontrollera både lok och spår. Men det här påverkar inte våra avgångar. Tågen ska gå som vanligt på torsdag, säger han.
Ånglokståget som går från S:t Olof till Brösarp var så sent som i söndags inblandad i en annan olycka. Då kolliderade tåget med en mindre lastbil vid Vitaby utanför Simrishamn. Ingen skadades.
Gå till toppen