Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dirigent går under jorden

2001 startade han en symfoniorkester i Ryssland. Sju år senare har han dragit igång ett nytt musikprojekt, Den skånske dirigenten Kristofer Wåhlander vet hur man sätter snurr på den klassiska musikvärlden.

Att dirigera ger en enorm känsla av samhörighet med sina musiker, samtidigt så ligger man ett par steg framför orkestern, och styr vidare, säger Kristofer Wåhlander.Bild: Foto: Johan Bävman
Han var på väg mot en karriär som klassisk gitarrist. Men på den kungliga musikskolan i Manchester fanns en symfoniorkester. När orkestern övade satt Kristofer Wåhlander ofta och lyssnade och läste partiturer.
En dag sa dirigenten ”Du får låna orkestern i 20 minuter, så får du prova”. Och Kristofer Wåhlander provade.
– Det var en enorm upplevelse! Det är svårt att beskriva hur det känns att dirigera. Det är en enorm känsla av samhörighet, samtidigt som det är ett ledarskap, säger Kristofer Wåhlander.
– Dels känner man att man är med sina musiker, samtidigt så ligger man ett par steg framför orkestern, och styr vidare. Plus att man har hela symfonins form i huvudet. Det handlar om en enorm koncentration.
I sommar arrangerar han tillsammans med Tore Svensson kammarmusikfestivalen ”Musik på Flakfort” på en gammal konstgjord militärö mellan Danmark och Sverige. Själva konsertsalen beskriver han som en underjordisk bunker.
Festivalen började redan för en vecka sedan med en konsert med Lunds Studentsångare. Fram­över ska både Flakfortvirtuoserna och gitarristen Craig Ogden spela på ön. Kristofer Wåhlander har själv valt ut musikerna till orkestern Flakfortvirtuoserna.
– Det är toppmusiker från Sverige, Danmark, Finland och England. Det var inte särskilt svårt att få folk att ställa upp, de flesta tycker att det är väldigt spännande med en underjordisk konsertsal på en före detta hemlig ö.
Han har tidigare erfarenhet av att svänga ihop orkestrar. Sedan 2001 dirigerar han en symfoniorkester i St Petersburg, som startades lite av en slump.
– Jag studerade på konservatoriet i St Petersburg för att bli dirigent. Men så blev det strejk i den orkester som dirigenterna övade med.
– Andra musiker kan ju öva på sina instrument, men dirigenten kan öva först när han har en orkester framför sig. Så jag frågade lite kompisar och kompisars kompisar, och så fick vi ihop en liten orkester. Så började det, och sen har det bara fortsatt och fortsatt. Orkestern har blivit riktigt populär i St Petersburg!
FAKTA/ Craig Ogden
Spelar på Flakfort den 9 augusti. Gitarristen Craig Ogden har spelat solokonserter med orkestrar som London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra och BBC Symphony Orchestra. Och så har han spelat in filmmusik till den romantiska komedin ”Notting Hill”.
FAKTA/ Flakfortvirtuoserna
Spelar på Flakfort den 2 och 3 augusti. Kristofer Wåhlander dirigerar orkestermedlemmarna, som han plockat från bland andra London Symphony Orchestra, Göteborgs symfoniker och Danmarks Radios symfoniorkester.
Gå till toppen