Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Här avgörs SM i Warhammer

Den gamla postsorteringshallen vid Kung Oscars bro i Lund rymde under helgen 200 bräd-, kort- och figurspelare. Plus omkring 5 000 målade små gubbar. Här avgjordes SM i Warhammer 40 000.

– De här grisarna är jättearga. Det står i reglerna att de måste attackera allt de ser. Men nu campar de bakom skogen här.
Anders Lindblad spelar Warhammer Fantasy. Ett spel där alla figurer flyttas med hjälp av tärning och tumstock. Mittemot honom sitter Magnus Elmquist. I spelet är de fiender, eller snarare deras arméer.
Björn Nilsson sitter vid kortsidan med armen i gips och tittar på. Han spelar Warhammer 40 000. Samma spel men ändå inte alls. Warhammer 40 000 rör sig i science fiction-land. Reglerna är annorlunda än i fantasyvarianten, även om tärningar och tumstockar är lika viktiga. Och figurerna i armén lika små.
– Det funkar att flytta dem med vänster hand också. Jag bröt högerarmen för två veckor sedan så jag har hunnit träna upp den andra, säger Björn Nilsson.
Just nu är det paus. Snart ska spelandet dra igång igen. Och när sista rundorna är över står det klart att Jeppa Resmark är bäst i Sverige.
– Jeppa är grym. Det gäller att vara strategisk. Sen måste man ha lite tur också men det har ofta de som är duktiga, säger Joakim Rapp.
Han är 26 år, spelfantast och general för Sydcon, som spelkonventet heter. Han berättar om priserna som kommer att delas ut:
– Presentkort och pokaler till de som vinner, naturligtvis. Men vi har också pris för snyggast armé och bästa sportsmanship. Man poängsätter sina motspelare och den allra trevligaste vinner sportsmanshippokalen.
Gubbarna till arméerna köps i särskilda affärer. Sen ska de målas. Och i vissa fall namnges. Men målningen är ett måste, det är en av de stora konventens regler: gubbar i spel får inte vara grå.
Det är inte bara killar som spelar Warhammer. Men här ser det nästan ut så. Vid borden sitter en tjej.
– De tjejer som spelar kör oftare roll- och brädspel, säger Joakim Rapp.
Jesper Larsson började spela Warhammer någon gång i mellanstadiet. Idag är det många år sedan. Han visar upp en av sina finaste figurer: demonprinsen.
– Den är egenkonverterad. Jag har köpt en figur som jag sedan byggt på med tvåkomponentslera, förklarar han.
Deltagarnas olika arméernas prydlighet varierar. En del spelare gillar pillandet och målandet. Andra kladdar mest på färg bara för att få spela. Men demonprinsen är skrämmande snygg. Med bland annat fasade färgövergångar och varje detalj noggrant påpenslad.
– Vi brukar låna trick av modelljärnvägsbyggarna, säger Joakim Rapp. Vi har en del gemensamt med dem.
I kiosken kan småhungriga köpa godis, kex och chips. Samt tandborstar, för den som glömt. Och i taket på den stora lokalen hänger en skylt med texten "t-shirt och kalsonger, 100 kronor".
– Det är tradition att varje konvent säljer en konventsmugg. Och köper man en sådan får man gratis kaffe under resten av tiden. Ofta säljer man t-shirts också, precis som på konserter eller festivaler. Men till det här året kom vi på att kalsonger med Sydcons logga på var en lysande idé. Så nu säljer vi det också, säger Joakim Rapp.
Gå till toppen