Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Överbelagt på Umas under hela sommaren

Vårdplatserna på Universitetssjukhuset Mas i Malmö har inte räckt en enda dag i sommar. Som mest var överbeläggningen 54 patienter.

Malmö. I princip varje dag har sjukhuset varit överbelagt och tagit in fler patienter än vad det egentligen funnits bemanning för. Flera gånger har ledningen tvingats gå upp i stabsläge, en form av katastroforganisation, för att se över vart patienterna ska ta vägen.
– Det har varit jättetrögt den här sommaren igen. Häromdagen stod det helt stilla. Vi hade inga platser att lägga patienterna på, säger Martin Laurell, verksamhetschef på akuten på Umas.
Sydsvenskan har tidigare i sommar rapporterat om problemen med vårdplatser och när semesterplaneringen börjar summeras konstateras att det blir tufft när ungefär 160 av de 795 vårdplatserna stänger.
Martin Laurell tittar på platsstatistiken på en intern hemsida och konstaterar att de inte kommer att räcka under tisdagen heller. Det finns 8 platser lediga. Men 35 patienter är inskrivna på akuten redan på eftermiddagen och minst 10 av dem kommer att behöva en plats.
– Det ser inte så lysande ut.
Personalen på avdelningarna har slitit för att alla patienter ska få bra vård, berättar vårdplatskoordinator Malin Nilzén. Varje dag har sjukhuset lagt in mellan en och 54 fler än planerat. Värst de senaste veckorna har medicinavdelningen haft det.
– Platsbrist hela sommaren är inte bra. Jag kan inte tycka att det är acceptabelt att det är fler inlagda än vi har bemanning för, säger hon.
Chefsläkare Carl-Adam Agardh har avböjt att kommentera vårdplatsläget och hänvisar till Martin Laurell när det gäller anledningen till varför det blev en tuff sommar – igen. Trots att ledningen vet att det inte är färre vårdsökande på sommarhalvåret.
– Vi har inte råd med mer. Dessutom ska personalen ha sin semester och vi kan inte ha allt öppet samtidigt som kompetens försvinner, säger Martin Laurell.
Hur ska det här bli bättre till nästa år?
– Vi måste inse, som vi gjorde redan i fjor, att det inte går att stänga ner akuta vårdplatser och så är det viktigt att göra personalrekrytering i tid.
Varför blev det inte annorlunda i år om ni fastställde det redan i fjor?
– Det är en jättekomplex frågeställning, säger Martin Laurell och berättar att han skulle vilja se att nationella mål, som till exempel max fyra timmar för varje patient akuten, styrde verksamheten.
I England finns ett system där den avdelning som inte håller målen inte heller får pengar till sin verksamhet.
Vad kan du göra?
– Jag jobbar så mycket jag kan med detaljer på min nivå och försöker speeda upp systemet.
Frågan om vårdplatserna är också aktuella för socialstyrelsen. Igår hade Universitetssjukhuset Mas ett oanmält besök av den regionala tillsynsenheten.
Gå till toppen