Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverigedemokrat får 30 000 i skadestånd

Den Sverigedemokrat från Lund som fick lämna sin praktikplats på svenska ambassaden i Israel när hans partifärg kom fram, får 30 000 i skadestånd.

I september 2006 antogs Kent Ekeroth som praktikant på ambassaden i Israel. I slutet av oktober fick ambassadens ledning reda på att han var aktiv Sverigedemokrat. Ekeroth har bland annat kandiderat för partiet till kommunfullmäktige i Lund. Han fick därför omedelbart sluta sin praktik.
– Beslutet togs på grund av att han var Sverigedemokrat och att han inte hade berättat om det. Sedan säger man efteråt att det beror på andra saker men de var inte heller tillräckliga för att avbryta tjänstgöringen, säger Göran Lambertz till TT.
I ett yttrande till justitiekanslern anger dåvarande ambassadören Robert Rydberg att Kent Ekeroth fick gå för att han bloggat i ”främlingsfientlig och antimuslimsk anda”, något som skulle ha kunnat ”skada ambassadens trovärdighet”. Huvudproblemet, menar Rydberg, är att Kent Ekeroth gjort detta på arbetstid från ambassadens datorer. Han har bland annat jämfört invandring med en hivepidemi i sin blogg, enligt ambassaden.
Men justitiekanslern anser att datoranvändandet inte var orsaken till att Ekeroth fick sluta. Enligt Lambertz är det tydligt att han fick lämna Israel på grund av att han är Sverigedemokrat. Och det strider mot svensk grundlag, menar han.
– Om man gör sig av med arbetstagare som har obekväma åsikter så blir det väldigt osäkert vem som får vara kvar. Det kan inte den enskilde chefen bestämma. Åsiktsfriheten är otroligt grundläggande i vår demokrati och förvaltning, säger Lambertz.
Utrikesdepartementet ska nu betala 10 000 kronor till Kent Ekeroth för ekonomisk skada och 20 000 kronor för kränkning.
Gå till toppen