Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

De lever för att spela

Andreas Holm är en av många spelentusiaster som tillbringar mycket av sin fritid i en rymlig källarlokal på Väster.

Europe Engulfed, som handlar om andra världskriget, tar flera kvällar att spela, säger Erik Lindholm. Till höger DMF:s ordförande Magnus Olofsson.Bild: Foto: Pontus Tideman
LUND. En stor bokhylla är fylld till bristningsgränsen med sällskapsspel och längs en annan vägg står ett prisskåp med pokaler. Vid ingången finns ett rum för filmvisning.
Här har spelföreningen DMF, Den moroniska föreningen, sitt tillhåll sen flera år tillbaka.
– Det är en fritidsgård för folk i alla åldrar som gillar spel, säger Erik Lindholm, en av styrelsemedlemmarna.
Inkörsporten för många är intresset för science fiction, fantasy och historia.
Föreningen, som är en av de äldsta spelföreningarna i landet, firade tjugoårsjubileum i fjor och har mellan 100 och 200 medlemmar, alla med samma stora och genuina intresse för spel av alla de slag, främst rollspel, figurspel och brädspel.
Medlemsantalet är numera ganska konstant, men under föreningens tidigaste år var intresset mångdubbelt större. Det har dock sin förklaring.
– På den tiden var de flesta med för festernas skull, säger Magnus Olofsson, ordförande i DMF, som med sina 36 år tillhör de äldsta medlemmarna. De yngsta är i tonåren.
Lokalen är i princip öppen varje kväll. En del medlemmar kommer flera kvällar i veckan, andra tittar bara in då och då.
Andreas Holm är en flitig besökare.
– Det kan bli flera kvällar i veckan, säger han. En kompis drog med mig hit för elva år sedan och intresset har växt.
Han är mångsidig och tycker om såväl rollspel som figurspel och brädspel.När Sydsvenskan tittar in en torsdagskväll håller han på att måla en figur som ska ingå i armén i krigsspelet Warhammer 40k. Det är inte gjort på en kafferast utan tar många timmar.
Några tjejer syns inte till i spellokalen.
– Det är bara en handfull tjejer som är medlemmar, men vi välkomnar fler. Rollspel verkar tilltala tjejerna mer, medan brädspel och figurspel mer roar killarna, säger Magnus Olofsson.
Erik Lindholm poängterar vikten av den sociala samvaron.
– Många har en stor del av sitt sociala umgänge här och för många är den biten viktigare än själva spelandet.
FAKTA/ Namnet anspelar på engelska moron
Den moroniska föreningen DMF, startades 1987 av några spelintreserade tonårskillar, bland annat Framfabs Jonas Birgersson, som fortfarnde dyker upp i spellokalen då och då.
Föreningesnamnen är skämtsamt och anspelar på det engelska ordet "moron" som betyder idiot. Klubblokalen finns på Stenmästaregatan vid Hårlemans plats, där medlemmarna i huvudsak ägnar sig åt rollspel, figurspel och brädspel.
Gå till toppen