Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Malmöforskare på väg hem från Georgien

Fyra forskare från Malmö högskola hamnade mitt i kriget i Georgien. De är nu på väg hem tillsammans med andra svenskar i svenska ambassadens buss.

Bild: Foto: Privat
TBILISI. – Vi har vaknat av bombplan och några av oss har hört bomber, säger Karina Vamling.
Hon och hennes georgiske man Revaz Tchantouria är forskare på Imer på Malmö Högskola. Tillsammans med kollegan Märta-Lisa Magnusson är de i Georgien på ett Sida-projekt om internflyktingar. De landade i Tbilisi i fredags morse, samma dag som konflikten trappades upp.
De bor på ett hotell i centrala Tbilisi. Med finns också Karina Vamlings barn, 12 och 17 år gamla.
– Vi har varit här många gånger och kunde inte föreställa oss att det här skulle hända. Det har varit oroligt i åratal, men den här upptrappningen är helt oproportionerlig, säger Karina Vamling.
Inatt satt de med packade väskor och väntade på att ge sig av med svenska ambassadens buss. Nu är de på väg till Jerevan i Armenien tillsammans med andra svenskar. Därifrån flyger de till Riga och de räknar med att komma hem på onsdag.
– Det är svårt att lämna alla vi känner. Många nära vänner har anmält sig som frivilliga trots att de inte har någon särskild militärutbildning, säger Karina Vamling.
Manana Kock Kobaidze som också är forskare från Imer befann sig i en bergsby ett par timmar ifrån resten av gruppen och det var länge tveksamt om hon skulle hinna med bussen.
– Jag talade med hennes man idag och han säger att alla är med på bussen, berättar Kristoffer Vamling, bror till Karina Vamling.
Läs alla artiklar om: Striderna i Kaukasien
Gå till toppen