Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Busslast med svenskar kom fram till Armenien

Fyrtiotvå svenskar lämnade på tisdagen Georgien med buss och anlände under kvällen till Armeniens huvudstad Jerevan. De svenskar som eventuellt finns i Sydossetien får ta sig hem på egen hand.

Fyra Malmöforskare var med på bussen som igår förmiddag lämnade Georgien. De reste från ambassadkontoret i Tbilisi till Jerevan i Armenien. Där möttes de av den stockholmsbaserade ambassadören för Georgien och Sveriges konsul i Jerevan. Från Armenien var det sedan upp till var och en att ta sig vidare.
Som Sydsvenskan skrev om på tisdagen var det länge tveksamt om alla fyra forskare från Malmö högskola skulle hinna med bussen. En av dem befann sig i en bergsby tillsammans med sina två barn på 9 och 11 år, men lyckades ta sig till Tbilisi.
– De flyger från Jerevan till Riga och tar sig vidare till Sverige därifrån. Vi räknar med att ha dem hemma under onsdagen, säger Kristoffer Vamling, bror till en av forskarna.
Syskonen Nino och Guram Nozadze från Stockholm var också med på bussen. De flyger till Stockholm tidigt på onsdagsmorgonen.
– Det har inte varit några problem att resa ut ur landet. Vi har inte sett någonting av kriget här, sade Nino Nozadze över mobiltelefon från ambassadens buss.
Helst hade hon velat stanna kvar till den 22 augusti, då det var planerat att hon skulle åka hem. Hon ville egentligen inte lämna sina mor- och farföräldrar och vänner i Georgien.
– Jag hörde att situationen kunde bli värre och ville inte riskera något, så jag följde med bussen ändå, sade Nino Nozadze.
Ett tjugotal svenskar finns kvar i området. Vissa har valt att stanna kvar. Andra hade inte möjlighet att ta sig till Tbilisi. Ambassadkontoret har dock inte kunnat bistå de svenskar som eventuellt finns i Sydossetien. De får ta sig därifrån på egen hand.
Migrationsverket har beslutat att stoppa två planerade avvisningar till Georgien på grund av läget i landet.

Det gäller vid en evakuering

En evakuering behöver inte innebära resa till Sverige utan kan vara transport till en säker plats i ett land eller till ett grannland.
En evakuering är frivillig. De svenskar som erbjuds att bli evakuerade avgör själva om de vill följa med. Utrikesdepartementet kan bara beordra sin egen och Sidas personal. UD lägger ut för kostnaderna, men den evakuerade är återbetalningsskyldig.
Gå till toppen